London: Nakon požara u stambenoj zgradi hospitalizirano 50 osoba

Anadolija/Radiosarajevo.ba
London: Nakon požara u stambenoj zgradi hospitalizirano 50 osoba
Iz londonske ambulantne službe kažu da je 50 osoba hospitalizirano u pet bolnica nakon velikog požara u visokoj stambenoj zgradi u zapadnom Londonu.

Zvaničnici ambulante saopćili su da su ekipe hitne pomoći ostale na mjestu nesreće dok se vatrogasci nastavljaju boriti s plamenom u zgradi (poznatoj kao Grenfell toranj) od 27 spratova i 130 stanova. Nije objavljeno da li je u zgradi ostalo zatočenih ljudi. Nekoliko sati nakon izbijanja požara gust dim se može vidjeti s udaljenosti od nekoliko kilometara.

Vlasti su potvrdile da ima poginulih, no nisu htjeli potvrditi tačan broj, javlja BBC. Vatrogasna komesarka Dany Cotton izjavila je da uzrok požara još nije poznat. 

Svjedokinja požara, Zeinab Jafari ,koja živi u obližnjoj ulici, kazala je kako je čula sirene u jedan sat poslije ponoći (prema lokalnom vremenu).

"Čula sam ljude kako vrište i viču. Ušla sam na balkon i vidjela zgradu u požaru. Na početku je bila samo na prvom spratu. Raširila se strašnom brzinom, ne biste vjerovali", dodala je Jafari.

Paul Littlejohn je za BBC rekao kako je vidio ljude da iskaču iz zgrade, te kako pokušavaju sići uz pomoć plahti koje su svezali kao uže.

Stanar Grenfell tornja, muškarac Mickey je za BBC ispričao kako je pobjegao iz zgrade. 

"Ležao sam s djevojkom i pokušavao zaspati. U jednom trenutku sam osjetio plastiku koja gori i ustao da vidim o čemu je riječ. Obišao sam stan, provjerio utičnice i sve je bilo uredu. Zapalio sam cigaru i otvorio prozor kada sam čuo ljude kako viču da požar raste. Probudio sam kćerku i djevojku i pobjegli smo vani. Kada smo izašli, pogledao sam gore i sve je bilo u plamenu, kao u hororu", kazao je Mickey.

Požar je izbio u srijedu oko jedan sat nakon ponoći i brzo se proširio kroz zgradu. Na mjesto događaja stiglo je više od 20 ekipa hitne pomoći, te oko 200 vatrogasaca sa 45 vatrogasnih vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije