Svjedočanstva preživjelih: Nisu čuli alarm, majka bacila bebu sa devetog sprata

Radiosarajevo.ba
Svjedočanstva preživjelih: Nisu čuli alarm, majka bacila bebu sa devetog sprata
Policijski službenici su potvrdili smrt 17 osoba u požaru u neboderu na zapadu Londona, te se očekuje da će broj smrtnih slučajeva nastaviti rasti, saopćeno je iz policije.

Vatrogasci su spasili 78 osoba iz nebodera Grenfell u sjevernom Kensingtonu, gdje su pozvani u 00.54 po lokalnom vremenu, javlja CNN.

Povrijeđeni su u bolnici, a 18 osoba je u kritičnom stanju. 

Iako još uvijek nije objavljen uzrok požara, lokalni mediji pišu kako su se stanari još prošle godine žalili na nedostatak zaštite od požara u Grenfell tornju. Na ljeto 2016. godine, kompanija Raydon je obnovila toranj i njihovi predstavnici tvrde kako su svi sigurnosni uslovi ispoštovani. Obnova je koštala 13 miliona dolara. Jedna od stvari koju su unaprijedili jeste dimni/požarni sistem i ventilacija, piše CNN.

No, blog objavljen u novembru 2016. godine, Grenfell Action Group koju je osnovala grupa stanara napisala je kako će samo "katastrofa pokazati nesposobnost naših kućepazitelja Kensington i Chelsea Tenant Management organizacije (KCTMO)".

Brojni svjedoci, ali i stanari koji su preživjeli požar ispričali su za medije kako su primijetili dim koji kulja iz tornja.

"U jednom trenutku sam osjetio plastiku koja gori i ustao da vidim o čemu je riječ. Obišao sam stan, provjerio utičnice i sve je bilo uredu. Zapalio sam cigaru i otvorio prozor kada sam čuo ljude kako viču da požar raste. Probudio sam kćerku i djevojku i pobjegli smo vani. Kada smo izašli, pogledao sam gore i sve je bilo u plamenu, kao u hororu", kazao je Michael  i dodao kako niko nije čuo alarm jer je bio preslab.

Jedna žena je ispričala kako je vidjela majku kako moli okupljene da joj spase bebu, te je bacila sa devetog sprata, umotanu u čaršafe i deke. Srećom, neki muškarac je uspio uhvatiti dijete.

Stanarka Rania Ibraham, majka dvoje djece, napravila je snimak u kojem se pozdravlja od prijatelja i porodice. Njena prijateljica Yaz je bila ispred zgrade nadajući se da će čuti vijesti o njoj, ali bez uspjeha. Rania je živjela na 23  spratu.

Još jedan svjedok je ispričao kako je pobjegao sa 17 sprata, vodeći sa sobom stariju tetu. 

"Vidjeli smo ljude unutra, pola zgrade je bilo u plamenu. Vidjeli smo ljude na zadnjim spratovima, vikali im da siđu. Izgubili smo sve".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije