Lokalni izbori: Erdoganova stranka u vodstvu, borba s opozicijom za Ankaru

Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori: Erdoganova stranka u vodstvu, borba s opozicijom za Ankaru
FOTO: Facebook / Recep Tayyip Erdogan

Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AK Parti) prema dosad prebrojanih oko 60 posto glasova, na današnjim lokalnim izborima u prednosti je u utrci za 16 pozicija gradonačelnika.

AK Partija je u vodstvu u utrci za 16 od ukupno 30 pozicija za gradonačelnika, a na drugom mjestu nalazi se najveća opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa prednošću u utrci za 10 gradonačelničkih poziicja. 

AK Partija trenutno prednjači po glasovima za gradonačelničke pozicije u gradovima Balikesir, Bursa, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Istanbul, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanlıurfa i Trabzon.

U Ankari opozicija vodi sa 49,5 odsto glasova, navodi TRT.

Oko Ankare se vodi glavna bitka na današnjim izborima koji se vide kao test Erdoganove popularnosti u vrijeme ekonomskih teškoća i rastuće inflacije.

Republikanska narodna partija (CHP) u prednosti je u borbi za 10 pozicija gradonačelnika, i to u gradovima Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskisehir, Hatay, Izmir, Mersin, Mugla i Tekirdag.

Narodna demokratska partija (HDP) ima vodstvo u gradovima Diyarbakır, Mardin, Van, dok Stranka nacionalnog pokreta (MHP) ima prednost za poziciju gradonačelnika u gradi Manisa.

Birači u Turskoj danas su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani Turske danas birali lokalnu vlast za mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije