Ipak bez iznenađenja: Prema preliminarnim rezultatima vodi Erdoganova stranka

Radiosarajevo.ba
Ipak bez iznenađenja: Prema preliminarnim rezultatima vodi Erdoganova stranka
Foto: AA / Lokalni izbori u Turskoj

U Turskoj su danas održani lokalni izbori, a prema prvim preliminarnim rezultatima u vodstvu je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti).

Birači u Turskoj danas su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Prema preliminarnim rezultatima do sada je prebrojano 25 posto glasačkih listića, a AK Parti vodi sa osvojenih 48,67 posto glasova.

Na drugom mjestu je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa osvojenih 24,7 posto glasova, dok je na trećem mjestu Partija IYI sa 7,06 posto osvojenih glasova. Partija nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 5,79, a Narodna demokratska pratija (HDP) 4,88 poto glasova.

Objavljeni rezultati su prvi nezvanični i proces prebrojavanja glasova i dalje je u toku.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani Turske danas birali lokalnu vlast za mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije