Ljekarska mafija odgovorna za smrt 12 beba? Sve to kako bi zaradili novac

1
Radiosarajevo.ba
Ljekarska mafija odgovorna za smrt 12 beba? Sve to kako bi zaradili novac
Foto: Pexels / Beba umrla nekoliko sati nakon pregleda (Ilustracija)

Zastrašujući detalji skandala s "bandom novorođenčadi" u Turskoj potresli su naciju.

Pojedinci, uključujući liječnike, medicinske sestre i bolničko osoblje, manipulirali su transferima novorođenčadi u privatne bolnice radi financijske dobiti. Najmanje 12 beba izgubilo je život, piše Turkiye Today.

Prema Uredu glavnog javnog tužitelja Bakirkoya, 47 osoba, uključujući 22 koje su trenutno u pritvoru, optuženo je za formiranje organizirane kriminalne skupine koja je manipulirala prebacivanjem kritično bolesne novorođenčadi u privatne bolnice, često ih šaljući u ustanove bez odgovarajuće opreme.

Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram

Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram

Te su bolnice napuhale račune Ustanovi za socijalno osiguranje i nepotrebno produžile boravak novorođenčadi kako bi povećale profit. Nerijetko su doktori tražili i članove porodice da dodatno doplaćuju ljekarske usluge.

U optužnici se izravno navodi da je motiv skupine bila financijska korist, a ne dobrobit beba. Optužnica na 494 stranice smatra 21 osobu odgovornom za smrt dojenčadi i navodi da je istraga započela za vrijeme mandata bivšeg ministra zdravstva Fahrettina Koce. Optužnica također otkriva da su osumnjičenici surađivali s Hitnom službom kako bi dojenčad slali na neonatalne odjele dogovorenih privatnih bolnica, čime su im omogućili neopravdanu zaradu i pridonijeli smrti neke dojenčadi. Ured glavnog javnog tužitelja Bakirkoya dovršio je optužnicu u četvrtak, 17. oktobra.

Vjeruje se da je vođa kriminalne skupine dr. Firat Sari, koji je navodno upravljao operacijama u uključenim bolnicama. Dr. Ilker Gonen i vozač hitne pomoći Giyasettin Mert Ozdemir koordinirali su ovi stravičnim kriminalnim akcijama. Mnoga su novorođenčad umrla zbog nepravilne skrbi ili infekcija zaraženih u neprikladnim medicinskim ustanovama. U jednom tragičnom slučaju, medicinska sestra koja se predstavljala kao doktorica i liječila je novorođenče, što je rezultiralo smrtnim ishodom.

"Držali su moju kćerku na intenzivnoj njezi duže nego što je bilo potrebno, dodatno su nam naplatili, a onda je umrla. Stalo im je samo do novca", ispričao je jedan otac. Telefonski razgovori između članova turske bande otkrivaju njihovu bešćutnu nebrigu za ljudski život. Na jednoj snimci medicinska sestra kaže:

"Idemo danas po novac; zabavit ćemo se večeras", govori sestra. Sari i Gonen prijeti 582 godine zatvora ako budu osuđeni za "namjerno ubojstvo iz nemara" i "organiziranu prijevaru". Optužnica poziva na trajno zatvaranje uključenih bolnica, uz oduzimanje cjelokupne imovine, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije