Kriminalci u BiH otkupljuju zatvorske kazne: Evo koji im zakon to omogućava i koja je cijena

7
Radiosarajevo.ba
Kriminalci u BiH otkupljuju zatvorske kazne: Evo koji im zakon to omogućava i koja je cijena
Foto: Screenshot / Ilustracija

Glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Vijest je ovo koja je danas odjeknula u regionalnim medijima, a o situaciji se doznalo kada je, nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta Tiho, tiše, koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa 16. septembra, u Narodnom pozorištu Sarajevo, upriličen razgovor o predstavi koja govori o vršnjačkom nasilju.

Tokom tog razgovora iz publike je ustao mladić te šokirao sve svojom izjavom. On je, između ostalog, rekao da je bio žrtva pedofilije kada je imao 14 godina, a da je počinilac poznati glumac. Iz publike su ga pitali o kome se tačno radi, na šta je mladić odgovorio - Moamer Kasumović (43).

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

I dok je šira javnost procesuirala ovu informaciju, priča je dobila još zlokobniji ton... Naime, sve ovo se se dogodilo 2021. godine, a nakon toga je uslijedila prijava i sudski proces koji je rezultirao presudom u kojoj je Kasumović dobio godinu dana zatvora. S obzirom na to da zakon dopušta da se može "otkupiti" do godine zatvora (jedan dan oko 100 KM), pretpostavlja se da je bh. glumac to i učinio (platio 36.500 KM) zbog čega nikada nije otišao iza rešetaka.

Mnogi, pogotovo na društvenim mrežama, zaprepašteno su se zapitali kako je moguće da neko ko je osuđen zbog pedofilije uopće može otkupiti zatvorsku kaznu.

Glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom iz 2021. godine

Glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom iz 2021. godine

Nažalost, prema našem pravnom sistemu, može. Mogu to učiniti čak i ratni zločinci ako sudija, svojevoljno - jer naš sistem nema porotu - procijeni da je krivično djelo prestupnika takvo da je dovoljna kazna do godinu dana.

Naime, prema članu 42a stav 2 Krivičnog zakona naše zemlje, skoro sve kazne ispod godine dana mogu se otkupiti. Cijena je - 100 KM po danu. Stav 1, pak, pojašnjava kako se kazna može platiti. Iznos koji se uplaćuje mora biti jednokratan i mora biti uplaćen u roku 30 dana od odobravanja zahtjeva osuđenog za otkup zatvorske kazne. Stav 3 dalje definira kako će uplaćivanje djelomičnog iznosa kazne značiti odlazak u zatvor, a osuđenik iza rešetaka odlazi na onoliko dug period koliko novca nije uplatio - pojednostavljeno, ako je neko dobio godinu dana zatvora, a uplatio 30 hiljada KM, u zatvor odlazi na period od 65 dana. 

Pitate se zar ne postoje iznimke?

Ratni zločinac koji je bio pripadnik HVO-a u Mostaru otkupio zatvorsku kaznu za 36.000 maraka

Ratni zločinac koji je bio pripadnik HVO-a u Mostaru otkupio zatvorsku kaznu za 36.000 maraka

Postoje, ali to nisu slučajevi pedofilije, ratnih zločina, silovanja... Iznimke se nalaze u stavu 4, a to su: član 201. (Terorizam), član 202. (Finansiranje terorističkih aktivnosti), član 202a. (Javno podsticanje na terorističke aktivnosti), člana 202b. (Vrbovanje radi terorističkih aktivnosti), član 202c. (Obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti) i član 202d. (Organizovanje terorističke grupe). 

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, prošle je godine u parlamentarnu proceduru uputio izmjene ovog zakona koje bi onemogućile ovakve prilike, doduše za osuđene ratne zločince. No, nije bilo političke volje da se izmjene donesu.

Dodajmo još i ovu apsurdnost: Kazneni zakon entiteta RS propisuje da dan zatvora vrijedi 50 KM. Kazneni zakon Distrikta Brčko BiH, poput državnon i federalnog nivoa, propisuje da dan zatvora vrijedi 100 KM. Ovo znači da osuđenici koje su sudovi u FBiH, Distriktu ili pak državni Sud osudili na godinu dana zatvora slobodu mogu "kupiti" za 36.500 KM. Ako je pak presudu donio neki od sudova u RS-u, godina dana zatvora osuđenog će "stajati" upola manje - 18.250 KM

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije