Ljekar u samoizolaciji: Bolest je nastupila naglo, dan ranije osjećao se "čudno"

Radiosarajevo.ba
Ljekar u samoizolaciji: Bolest je nastupila naglo, dan ranije osjećao se "čudno"
Twitter / Yale Tung Chen

Dan prvi nakon dijagnoze COVID-19. Grlobolja i jaka glavobolja. Suh kašalj, ali bez otežanog disanja. Ultrazvuk pluća ne pokazuje anomalije.

Tu objava na Twitteru - pregled stanje pacijenta zaraženog koronavirusom uz snimku ultrazvuka pluća - objavio je ljekar specijalist hitne medicine Yale Tung Chen (35) iz Sveučilišne bolnica La Paz u Madridu. Pacijent je - on sam, piše Večernji.

Obojica u samoizolaciji

Svaki dan daje izvještaje o svom stanju, a jučer mu se pridružio i kolega Gonzalo Garcia-Casasola, direktor Klinike za unutrašnje bolesti i hitne službe Sveučilišne bolnica Infanta Cristina u Madridu. Oba ljekara su kod kuće, a kako su članovi radne grupe za korištenje ultrazvuka, imaju prijenosne uređaje, a Garcia-Casasola ima i pulsni oksimetar, uređaj za mjerenje zasićenosti kisikom.

"Htio sam kolegama dati što više podataka, no uskoro su me počele pratiti tisuće laika iz cijelog svijeta, a ja im pokušavam odgovoriti na pitanja", kaže dr. Yale Tung Chen.

Vjerojatno se zarazio na poslu, a bolest je nastupila naglo. Dan ranije nije se osjećao loše, već nekako “čudno”.

"Počelo je s boli u mišićima, kašljem i blagom temperaturom od 37,4 stepena, no ona je već sljedeći dan pala. Grlobolja se pojavila kasnije, no i ona prilično blaga. Nos mi je bio začepljen. Najviše me mučila strahovita glavobolja, poput migrene, osjećao sam jak pritisak s obje strane i između očiju i nosa. Ublažila bi se kad bih legao", opisao je početne simptome.

Drugi dan od potvrde bolesti, grlobolju više gotovo da nije ni osjećao. Kašalj i glavobolja su također prestajali. I dalje je disao bez problema, no na ultrazvuku je vidio “male bilateralne pluralne izljeve, zadebljane pluralne linije i bazične b-linije”. Na pitanje što znači ta medicinska terminologija, kazao je: upala pluća. Pregled stetoskopom nije uočio anomalije ili, kako je napisao: normalna plućna auskultacija.

"Od terapije uzimam ibufen (ibuprofen), tynelol (paracetamol), voće i povrće i vježbam, radim sklekove i trbušnjake, manje nego što bih trebao", kazao je.

Trećeg dana grlobolja i glavobolja su prestale, no dobio je probavne smetnje i proljev.

"Na sreću, kašalj se smirio", šalio se.

Lijek za malariju

Četvrtog dana kašalj se pogoršao, a obuzeo ga je jaki umor. Tad počinje dobivati hidroksiklorokin, lijek koji se prodaje pod imenom Plaquenil, koji se nekada se koristio za liječenje malarije, a u novije vrijeme za reumatoidni artritis, lupus i neke druge autoimune bolesti.

Jučer mu se u prijenosu uživo pridružio kolega Gonzalo Garcia-Casasola, drugi dan od potvrde bolesti - njegovo stanje bilo je bez temperature, dok je zasićenost kisikom prvi dan bila 92, a drugi 95 posto.

"Nadamo se da će liječnici naučiti iz naših informacija, ali i da će javnost ovako, iz prve ruke, vidjeti o kakvoj se bolesti radi i ne vjerovati neprovjerenim informacijama", kažu španjolski ljekari, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije