Lijepe vijesti za penzionere u Njemačkoj: Mogu dobiti i do 10.000 eura godišnje, evo kako

2
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti za penzionere u Njemačkoj: Mogu dobiti i do 10.000 eura godišnje, evo kako
Foto: Pixabay / Ilustracija

Njemački ministar privrede Robert Habeck želi penzionerima isplatiti veliki bonus. Penzioneri svake godine mogu dobiti do 10.000 eura, javljaju njemački mediji.

Gotovo posvuda u Njemačkoj vlada očajnička potraga za radnicima. Opuštanja nema na vidiku – baš suprotno. Budući da će generacija baby boomera idućih godina odlaziti u mirovinu, mnoga će radna mjesta ostati nepopunjena.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) stoga želi revolucionirati penzije.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Nakon oko 45 godina staža pojedini zaposlenici jedva čekaju odlazak u penziju. Međutim, ako nemate dovoljno novca ili želite nastaviti dobro zarađivati, možete nastaviti raditi.

Potencijalne penzionere u Njemačkoj treba poticati da rade duže i tako popune praznine koje se mogu pojaviti na tržištu rada.

Prijedlog ministra je isplata pozamašnih nagrada penzionerima koji nastave raditi.

Isplati li se raditi u Njemačkoj? Evo koji su uslovi i početna plata

Isplati li se raditi u Njemačkoj? Evo koji su uslovi i početna plata

Konkretno, radi se o doprinosima poslodavca za penziono osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Ako se penziona revolucija kojoj Habeck teži stvarno dogodi, one bi se trebale isplatiti izravno kao bonus. Za starije osobe to znači dodatnih 10,6 posto na bruto plaću.

Habeck sada planira da se doprinosi za socijalno osiguranje poslodavca isplaćuju izravno starijim osobama. Kako pišu njemački mediji, udio mirovinskog osiguranja iznosi punih 9,3 posto bruto plaće. Povrh toga dolazi osiguranje od nezaposlenosti od 1,3 posto.

Za ljude koji žele steći finansijsku prednost kako budu stariji, penziona bi revolucija definitivno bila unosan posao.

Prosječni primatelji primali bi oko 5.000 dodatnih godišnje. Moguće je po godini primiti najviše 9.285 eura.

Međutim, penziona revolucija ne bi svima dala prednost. Prijedlog ministra gospodarstva Habecka odnosi se samo na one koji su dostigli standardnu ​​dob za odlazak u penziju. Iz ove mjere su isključeni oni koji su u penziju otišli prije vremena ili oni koji su zbog raznih propisa prestali raditi ranije od planiranog, piše Fenix magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije