Pripremljeno više od milion eura za one koji se vraćaju iz Njemačke u BiH

1
AA
Pripremljeno više od milion eura za one koji se vraćaju iz Njemačke u BiH
Foto: Pexels / Odlazak / Ilustracija

Savjet ministara BiH održao je dvije vanredne telefonske sjednice. Razmatrana su pitanja vezana za sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između EU i BiH,te sporazum koji se odnosi na grant Njemačke za dovršetak uspostave sistema prihvata i integracije bh. državljana koji se vraćaju u BiH ро osnovu sporazuma.

U saopštenju iz Savjeta ministara BiH navodi se da će sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost biti održan 6. i 7. decembra u hibridnoj formi.

Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara BiH će u saradnji s nadležnim institucijama u BiH provesti sve nužne radnje za održavanje ovog sastanka.

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

"Izaslanstva EU-a i BiH razgovarat će, među ostalim, o ostvarenom napretku između dva sastanka u vezi s funkcioniranjem pravosuđa, temeljnim pravima, borbom protiv korupcije, organiziranog kriminala i terorizma, migracijama te upravljanjem granicama", navodi se u saopštenju.

Na 16. vanrednoj telefonskoj sjednici Savjet ministara BiH utvrdio je i uputit će Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru Prijedlog sporazuma o upravljanju između Saveznog ministarstva unutarnjih poslova za građevinarstvo i domovinu, koje zastupa predsjednik Saveznog ureda za migracije i izbjeglice SR Njemačke - BAMF, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

9 zaključaka: Pročitajte detalje - šta su danas odlučili članovi Predsjedništva SDA

9 zaključaka: Pročitajte detalje - šta su danas odlučili članovi Predsjedništva SDA

"Cilj projekta, za koji je SR Njemačka osigurala 800.000 eura (1.564.639. KM) granta, je dovršetak uspostave funkcionalnog, transparentnog i održivog sistema prihvata i integracije bh. državljana koji se vraćaju u BiH ро osnovi sporazuma о readmisiji", navodi se u saopštenju.

Na ovaj se način žele osigurati optimalni kapaciteti u odnosu na trenutnu dinamiku prihvata i integracije readmisiranih državljana BiH.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.162.940 eura (2.274.477 KM), od čega je njemački grant 800.000 eura (1.564.639. KM), a preostalih 362.940 eura ( 709.837 KM) osiguraće Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i njegov implementacijski partner, entiteti i lokalna razina vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije