Epidemija afričke svinjske kuge u BiH: Evidentirano ukupno 114 žarišta i 646 zaraženih životinja

2
FENA
Epidemija afričke svinjske kuge u BiH: Evidentirano ukupno 114 žarišta i 646 zaraženih životinja
Foto:Freepik / Ilustracija

Prema posljednjim podacima iz Ureda za veterinarstvo BiH, epidemiološka situacija u vezi s afričkom svinjskom kugom u BiH je stabilna, a novi slučajevi pojavljuju se sporadično.

Bolešću afričke svinjske kuge najviše je pogođena oblast Semberije u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Prema informacijama sa sastanka Zajedničkog centra za kontrolu afričke svinjske kuge na dan  6. novembra u RS-u bolest je potvrđena na 1.113 imanja, a eutanazirano je više od 48.000 životinja, u FBiH je evidentirano ukupno 114 žarišta i 646 eutanaziranih životinja, dok je u Brčko Distriktu registrovano ukupno 255 žarišta i eutanazirano 10.715 životinja.

"Od pojave bolesti afričke svinjske kuge u BiH provode se sve mjere koje su propisane Pravilnikom o mjerama za nadzor afričke svinjske kuge i nadležne veterinarske službe zajedno sa nadležnom veterinarskom inspekcijom postupaju u skladu s propisima na snazi.

Detalji pucnjave na Baščaršiji: Ranjen 29-godišnji Sarajlija

Detalji pucnjave na Baščaršiji: Ranjen 29-godišnji Sarajlija

Takođe, Ured za veterinarstvo BiH preduzima sve aktivnosti za obezbjeđivanje međunarodne ekspertne pomoći i donacija dijagnostičke i laboratorijske opreme. Jedna od tih aktivnosti rezultirala je donacijom NR Kine u vidu opreme i dijagnostikuma u vrijednosti  2,5 miliona KM. Takođe, očekuje se i realizacija donacije koja je dogovorena sa  Austrijom", rečeno je Feni u Uredu za veterinarstvo BiH.  

Nadoknadu šteta koju je izazvala bolest afričke svinjske kuge rade entitetska ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u Uredu za veterinarstvo BiH kažu da ne raspolažu tim podacima.

Kako je jedan radar u Bosni i Hercegovini vjerovatno spasio živote?

Kako je jedan radar u Bosni i Hercegovini vjerovatno spasio živote?

Prvi slučaj afričke svinjske kuge u BiH potvrđen je u junu 2023. godine na jednom imanju na području opštine Bijeljina i to je ujedno prvi slučaj ove bolesti ikada zabilježen na području BiH.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest od koje oboljevaju isključivo domaće i divlje svinje i nije opasna niti za ljude, niti za druge vrste životinja. Do danas nije razvijena vakcina protiv afričke svinjske kuge, te nema drugog načina iskorjenjivanja u slučaju pojave afričke svinjske kuge, osim provođenja strogih mjera kontrole, uključujući usmrćivanje domaćih svinja na zaraženim imanjima. 

Nakon pojave bolesti u Srbiji 2019. godine, od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uspostavljen je Zajednički centar za kontrolu bolesti afričke svinjske kuge, na čijem čelu je direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

Članovi tog centra su predstavnici svih nadležnih tijela za poslove veterinarstva, uključujući predstavnike veterinarskih inspekcija i ovlaštenih veterinarskih laboratorija, a cilj rada Centra je koordinacija svih aktivnosti po pitanju prevencije, kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije