Lijepe vijesti: Došla struja u najveću europsku nuklearku

0
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti: Došla struja u najveću europsku nuklearku
Foto: EPA / Nuklearna elektrana / Ilustracija

Nuklearna elektrana Zaporožja u Ukrajini, pod ruskom okupacijom, danas, 22. maja oko podneva, je ponovno priključena na električnu mrežu, rekle su vlasti, nakon prekida zbog ruskog noćnog raketiranja.

Ukrenerho je "ponovno uspostavio napajanje nuklearne elektrane iz ukrajinske elektromreže", rekao je ukrajinski državni operator u novom saopćenju objavljenom na Telegramu.

Ranije u ponedjeljak ukrajinska atomska agencija Enerhoatom saopćila je da je zbog napada ruskih snaga tokom noći isključena preostala visokonaponska linija koja je povezivala elektranu s ukrajinskom mrežom.

Švedska se sprema za finale Eurosonga u strahu: Sveprisutan je osjećaj nesigurnosti

Švedska se sprema za finale Eurosonga u strahu: Sveprisutan je osjećaj nesigurnosti

Ruska okupacijska uprava elektrane Zaporožje rekla je kratko da je postrojenje "izgubilo vanjsko napajanje strujom zbog isključenja visokonaponske linije Dnjipropetrovske", ne navodeći druge pojedinosti.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi reagirao je u ponedjeljak rekavši da je nuklearna sigurnost elektrane "krajnje osjetljiva".

"Moramo se sada dogovoriti o zaštiti elektrane, ovakvo stanje više ne može potrajati", napisao je na Twitteru.

Ovo je sedmi put da je golemi kompleks nuklearke Zaporožje isključen iz mreže otkako je ruska vojska zauzela postrojenje 4. marta 2022. Elektrana je smještena na obali rijeke Dnjipra koja na tom području razdvaja ukrajinsku od ruske vojske, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije