! / Lech Walesa: Ne znam hoćemo li se više sresti

15. 03. 2021. u 08:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ikona poljskog pokreta slobode, Lech Walesa, u nedjelju je objavio emotivnu videoporuku na društvenim mrežama prije odlaska u bolnicu na operaciju.

"Prijavljujem se u bolnicu. Vrijeme će pokazati što slijedi", izjavio je 77-godišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši poljski predsjednik u videu na Facebooku.

"Budući da ne znam kad ćemo se opet sresti i hoćemo li se uopšte, želio bih reći da sam učinio sve kako bih dobro služio narodu", dodao je.

"Do sljedećeg puta, ako mi sudbina dopusti da još malo ostanem na ovoj Zemlji. Ako ne, molite za mene".

Bivši vođa radničkog pokreta Solidarnost koji je 1989. godine doveo do mirnog pada komunizma u Poljskoj, nije rekao o kakvim se zdravstvenim poteškoćama radi, piše Hina.

Njegov sekretar Marek Kazcmar rekao je agenciji AFP da se Walesa nalazi u bolnici zbog "pacemakera, (planirane) promjene baterije, ali da je došlo do komplikacija".

"Izgleda da je neki dio žice u srcu vjerojatno potrgan", dodao je Kaczmar.

"Operacija je zakazana za sutra, osim ako današnji testovi ne pokažu da je potrebna hitna intervencija."

Kaczmar je izjavio da se svi nadaju najboljem, ali naglasio je i sljedeće: "Memento mori. Svašta se može dogoditi".

Memento mori je inačica latinske poslovice Memento te mortalem esse - "Sjeti se da si smrtan".

Radeći kao električar na brodogradilištu u baltičkom lučkom gradu Gdanjsku, Walesa je zapanjio komunistički blok i svijet kada je 1980. vodio štrajk 17.000 radnika brodogradilišta.

Komunistički režim bio je prisiljen priznati Solidarnost kao prvi i jedini nezavisni sindikat Sovjetskog bloka budući da je stekao milione sljedbenika širom Poljske.

Walesa je dobio Nobelovu nagradu za mir 1983. za vođenje Solidarnosti.

1990. godine postao je prvi poslijeratni demokratski izabrani predsjednik Poljske.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA