Amerikanci se sjećaju Martin Luther Kinga: Nobelovac koji je želio jednakost

AA
Amerikanci se sjećaju Martin Luther Kinga: Nobelovac koji je želio jednakost
Foto: AA / Dan Martin Luther Kinga u SAD-u

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) danas se obilježava nacionalni praznik Dan Martina Luthera Kinga kojim Amerikanci odaju počast i sjećaju se tog Nobelovca i borca za ljudska prava.

Nacionalni praznik posvećen Kingu održava se svakog trećeg januarskog ponedjeljka.

Povodom praznika u svim većim gradovima SAD-a, uključujući i Washington, održane su mirne šetnje i različite manifestacije na kojima je govoreno o liku, djelu i ostavštini Kinga.

Šetnju glavnim ulicama Washingtona predvodili su gradonačelnik Muriel Bowser, najstariji sin Martin Luther King III i drugi članovi porodice King.

Martin Luther King, rođen je 15. januara 1929. godine u Atlanti. Propovijedao je nenasilno nepokoravanje i građanski neposluh, a organizirao je i brojne marševe za jednakopravnost crnačkih zajednica.

Njegov čuveni govor ”I have a dream” iz 1963. pratilo je 250.000 ljudi, a pozvao je na rasnu jednakost u SAD-u. Taj govor je ušao u antologiju govora u SAD-u u kojoj su i govori američkih predsjednika Abrahama Lincolna i Franklina Rousvelta.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1964. godine, kao jedan od najmlađih dobitnika. Ubijen je 4. aprila 1968. godine dok je stajao na balkonu motelske sobe u Memphisu u saveznoj državi Tennessee.

Smatra se najvažnijim pojedincem pokreta za ljudska prava i okončanje segregacije i drugih diskriminacija u SAD-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije