Turska / Bozdag: Rasizam i islamofobija u Europi ne ugrožavaju samo strance i muslimane

29. 05. 2018. u 15:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Rasizam, ksenofobija, islamofobija koji su u porastu u Evropi, ne samo da ugrožavaju strance i muslimane već i Evropljane, napisao je zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag

Rasizam, ksenofobija, islamofobija koji su u porastu u Evropi, ne samo da ugrožavaju strance i muslimane već i Evropljane“, poručio je zamjenik premijera Turske Bekira Bozdaga, javlja Anadolu Agency (AA).

Bozdag je na društvenoj mreži podsjetio kako je 29. maja 1993. godine grupa ekstremista u njemačkom gradu Solingenu podmetnula požar u kući turske porodice Genc i tako usmrtila pet osoba.

Zamjenik turskog premijera osudio je napad.

”Rasizam, ksenofobija, islamofobija koji su u porastu u Evropi, ne samo da ugrožavaju strance i muslimane već i Evropljane“, napisao je Bozdag.

Smatra kako svi, uključujući i evropske političare imaju dužnost poduzeti što je u njihovoj moći kako se Solingen i slične stvari ne bi događale, nevini ljudi bili optuženi, odbačeni i ubijeni.

”Svi bismo trebali reći ne rasizmu, ksenofobiji, diskriminaciji i islamofobiji kako se ne bi ponovili Solingen i masakri. Budućnost Evrope i svijeta je u suprotstavljanju svakom obliku ekstremizma i zajedničkom radu“, poručio je Bozdag.

NEMA KOMENTARA