Le Pen: Ako me izaberu za predsjednicu Francusku ću izvesti iz NATO-a i EU

Anadolija
Le Pen: Ako me izaberu za predsjednicu Francusku ću izvesti iz NATO-a i EU
/ EPA
Liderka Nacionalnog fronta i kandidatkinja za predsjednicu Francuske Marine Le Pen ponovila je na skupu u Lyonu da, ako bude izabrana za predsjednicu, planira održati referendum o izlasku Francuske iz EU i vratiti franak kao službenu valutu u zemlji.

Ona je u obraćanju stranačkim pristalicama kazala da će u prvih šest mjeseci svog mandata zakazati referendum o takozvanom "Frexitu", a da s Evropskom unijom planira pregovarati o granicama i valuti.

Le Pen je također, jasno poručila kako želi da Francuska napusti integrisanu komandu NATO-a te izgraditi kapacitete kojim bi zemlja obezbijedila vlastitu odbranu.

Liderka krajnje desničarske partije je obećala da će, ukoliko bude izabrana, iskorijeniti terorizam unutar Francuske i da će imati "nultu toleranciju" za delikvente.

Ona je na kraju dvodnevne konferencije, kojom je započela kampanju za francuske predsjendičke izbore, izjavila da će povećati kapacitete obavještajne službe i učiniti da strani državljani, koji budu osuđeni u Francuskoj, zatvorske kazne izdržavaju u svojim domovinama.

Le Pen je na stranačkom skupu u Lyonu istakla da Francuskoj prijete dva totalitarizma, "jedan u formi ekonomske globalizacije, a drugi u obliku islamskog fundamentalizma".

Istakla je da muslimanke pokrivenih glava, džamije i molitve na ulici predstavljaju "neprihvatljivu kulturnu opasnost koju nijedan Francuz, koji drži do dostojnosti, ne može prihvatiti".

Liderka Nacionalnog fronta Marine Le Pen je ovog vikenda u Lyonu počela zvaničnu kampanju za predsjedničke izbore u Francuskoj koji će se održati između 23. aprila i 7. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije