Lavrov se konačno odvažio i rekao šta Rusi žele od Ukrajinaca

21
Radiosarajevo.ba
Lavrov se konačno odvažio i rekao šta Rusi žele od Ukrajinaca
Foto: Kolaž/Anadolija/Twitter / Lavrov otkrio šta Rusi žele postići u pregovorima s Ukrajincima

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je da ruske zahtjeve Ukrajini ne treba kvalificirati kao njenu kapitulaciju.

Govoreći za televizijsku stanicu Al Jazeera on je rekao:

"Ne smatram da se to može kvalificirati na taj način, kao kapitulacija. Ovdje nije najvažniji termin koji će se koristiti. Mi predlažemo sporazum koji će osiguravati legitimna prava svih naroda koji žive u Ukrajini, što uključuje sve nacionalne manjine, bez izuzetka i njihovu ravnopravnost", rekao je Lavrov, prenosi Jutarnji

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"To se treba odraziti i u ukrajinskom zakonodavstvu, u kojem sada postoji zakon o tri autohtona naroda, kao da Rusa nikada nije bilo na ukrajinskoj zemlji. Takve stvari već stvaraju zakonodavne osnove za daljnju rusofobnu politiku, i ne samo rusofobnu, nego protiv svih ostalih nacionalnih manjina – Mađara, Rumuna, Poljaka, Bugara.

Polazimo od toga da će upravo ukrajinski narod to rješavati. Ako se vlast složi sa uvjetima o kojima se sada razgovara, to će biti sporazum", dodao je ruski ministar vanjskih poslova.

Kako je dodao, "ako Zapad odluči spustiti novu željeznu zavjesu ispred Rusije, nećemo brinuti i naći ćemo druge mogućnosti za razvoj".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije