Lavrov: 'Rusija nije napala Ukrajinu. Granatiranje porodilišta? Znate ko je tamo bio'

26
Radiosarajevo.ba
Lavrov: 'Rusija nije napala Ukrajinu. Granatiranje porodilišta? Znate ko je tamo bio'
Foto: EPA-EFE / Sergej Lavrov u Antaliji

Želimo prijateljsku Ukrajinu, demilitariziranu Ukrajinu, Ukrajinu koja nije prijetnja drugim državama, rekao je Sergej Lavrov nakon sastanka u Antaliji.

"Rusija će izaći iz situacije s Ukrajinom sa shvaćanjem da Zapad ne može biti pouzdan partner, poručio je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka s Kulebom.

"Rusija će učiniti sve da više ne ovisi o Zapadu u ključnim područjima", izjavio je Lavrov.

Odgovor na Dodikove prijetnje: Stigao poziv Oružanim snagama da započnu pripreme za odbranu BiH

Odgovor na Dodikove prijetnje: Stigao poziv Oružanim snagama da započnu pripreme za odbranu BiH

Ruski šef diplomacije je poručio i da ukrajinski nacionalisti u borbama koriste civile kao ljudski štit.

Na pitanje o bombardiranju dječje bolnice u Mariupolju, Lavrov je rekao da mediji nisu dali balansirana izvještaje o tome što se ondje dogodilo te da u zgradi nije bilo pacijenata, već da je bila pod kontrolom ukrajinskih radikala iz bojne Azov, prenosi Hina.

"Ovo nije prvi put da vidimo patetične povike o tzv. zvjerstvima koje su počinile ruske oružane snage. Dana 7. marta, prije tri dana, na sastanku Vijeća sigurnosti UN, naše izaslanstvo je iznijelo činjenice da je ovo rodilište dugo bilo zauzeto od strane bojne Azov i drugih radikala, odakle su protjerane sve trudnice, sve medicinske sestre, općenito, svo servisno osoblje.

Bila je to baza ultra-radikalnog bataljona Azov. Ti su podaci izneseni prije tri dana, pa sami donesite zaključke kako se u cijelom svijetu manipulira javnim mnijenjem", rekao je Lavrov.

Ruski je ministar izjavio i da Rusija nije napala Ukrajinu, već je situacija u toj zemlji postala prijetnja za Rusiju.

"A ne planiramo ni napadati druge zemlje", ustvrdio je Lavrov i dodao: Unatoč našim višegodišnjim podsjetnicima, poticajima, apelima, prijedlozima, niko nas nije slušao. Predsjednik Putin je mnogo puta vrlo detaljno govorio o ovoj temi. I nove činjenice koje se sada otkrivaju na oslobođenim područjima, posebno u regijama Doneck i Lugansk, kažu da je napad Ukrajine na te narodne republike bio planiran. Planiran je pažljivo, već je planiran za ovaj mjesec".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije