Armin Laschet nakon izbora u Njemačkoj: "Ja sam odgovoran..."

3
Radiosarajevo.ba
Armin Laschet nakon izbora u Njemačkoj: "Ja sam odgovoran..."
Foto: EPA-EFE / Armin Laschet

Armin Laschet u subotu je preuzeo odgovornost za neuspjeh na njemačkim parlamentarnim izborima krajem septembra, priznavši da nakon 16 godina na vlasti CDU prelazi u opoziciju, ali je pritom pozvao na jedinstvo i pomlađivanje te konzervativne stranke.

"Odgovornost za ovakav rezultat je na meni kao lideru i kandidatu za premijera. Ja sam odgovoran za izbornu kampanju i za njezin neuspjeh", rekao je na kongresu mladeži Kršćansko-demokratske unije (CDU) održanom tijekom vikenda u Münsteru, piše Hina.

"Rezultat je bio loš i ništa ne može proći neprimjećeno", dodao je.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Na parlamentarnim izborima 26. septembra CDU je s 24.1 posto glasova postigao najgori rezultat u svojoj povijesti, završivši na drugome mjestu iza socijaldemokrata.

A socijaldemokrati su u petak postavili temelje buduće heterogene tročlane koalicijske vlade sa Zelenima i liberalima. Tri su stranke najavile preliminarni sporazum premda će pregovori potrajati sedmicama.

Laschet je kazao da se CDU sada mora pripremiti za opoziciju u Bundestagu, podsjetivši da je u ovakvoj situaciji stranka zadnji put bila 2005.

Po riječima predsjednika FDP-a Christiana Lindnera, takozvana semafor-koalicija, nazvana tako po bojama stranaka: crvena (socijaldemokrati), žuta (liberali) i zelena, jamstvo je za temeljnu modernizaciju njemačkog društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije