Laburisti osvojili većinu u Velikoj Britaniji: Starmer obraćanjem najavio novi početak

0
Radiosarajevo.ba
Laburisti osvojili većinu u Velikoj Britaniji: Starmer obraćanjem najavio novi početak
Foto: EPA / Keir Starmer

Keir Starmer, vođa Laburističke stranke, postat će novi britanski premijer nakon što su laburisti osigurali parlamentarnu većinu s 326 osvojenih mjesta. Ova historijska pobjeda označava kraj 14-godišnje vladavine konzervativaca.

Na pobjedničkom skupu u središtu Londona, Starmer se obratio oduševljenim pristašama, obećavši "nacionalnu obnovu" i promjene koje će, kako je rekao, vratiti povjerenje u politički sistem.

"Promjena počinje sada," izjavio je Starmer. "Za to ste se borili i za to ste glasali."

Saobraćajna nesreća u Sarajevu, dvije osobe zatražile ljekarsku pomoć

Saobraćajna nesreća u Sarajevu, dvije osobe zatražile ljekarsku pomoć

Starmer je priznao da je osjećaj pobjede "dobar," ali je također upozorio na odgovornost koja dolazi s ovakvim mandatom. "Promijenjena Laburistička stranka spremna je služiti našoj zemlji," rekao je.

Nekoliko trenutaka nakon što je dosadašnji premijer Rishi Sunak priznao poraz, Starmer je naglasio važnost obnove zajedničkih vrijednosti koje drže zemlju na okupu.

"Naš zadatak nije ništa manje nego obnoviti ideje koje ovu zemlju drže zajedno. Nacionalna obnova."

Naglasio je da politika mora pokazati da može biti snaga dobra, vraćajući povjerenje javnosti. "Borba za povjerenje je bitka koja definira naše doba," dodao je Starmer.

Sunak je priznao poraz na općim izborima u svom sjedištu, izražavajući žaljenje zbog rezultata. Ova promjena vlasti predstavlja prekretnicu u britanskoj politici, jer su laburisti prvi put od 1997. godine preuzeli vlast od konzervativaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije