Panika u Ukrajini zbog Trumpa: 'Pozivamo ga da nam kaže kako bi završio rat, želimo biti spremni'

3
Radiosarajevo.ba
Panika u Ukrajini zbog Trumpa: 'Pozivamo ga da nam kaže kako bi završio rat, želimo biti spremni'
Foto: X.com / Donald Trump i Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poziva bivšeg predsjednika Trumpa da objavi plan za okončanje trajajućeg rata s Rusijom.

"Ako Trump zna kako završiti ovaj rat, trebao bi nam to reći danas", rekao je Zelensky u intervjuu za Bloomberg u srijedu, 3. jula. "Ako postoji rizik za ukrajinsku nezavisnost, ako izgubimo državnost — želimo biti spremni za to, želimo znati."

Zelensky je u intervjuu rekao da je "potencijalno spreman" sastati se s Trumpom kako bi čuo njegov prijedlog, javlja Hill.

Sudbonosni drugi krug izbora u Francuskoj: Hoće li ekstremna desnica preuzeti kontrolu?

Sudbonosni drugi krug izbora u Francuskoj: Hoće li ekstremna desnica preuzeti kontrolu?

Trump je više puta tvrdio da bi mogao okončati ruski rat u Ukrajini za samo 24 sata da je on predsjednik. Zelenski je odgovorio na tu obećanu i više puta pozvao Trumpa da posjeti ratom razorenu Ukrajinu.

Bivši predsjednik je također u prošlosti hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, nazivajući ga "genijem" neposredno nakon invazije Ukrajine 2022. godine. Tokom predsjedničkog debate prošle sedmice, Trump je kritikovao iznos financiranja koje je SAD poslao Ukrajini, dodajući da zemlja "ne pobjeđuje u ratu".

"Samo kažem, novac koji trošimo na ovaj rat, a ne bismo trebali trošiti, nikada se ne bi trebao dogoditi. Ja ću riješiti taj rat između Putina i Zelenskog kao predsjednik izabran prije nego što stupim na dužnost 20. januara. Riješit ću taj rat", rekao je Trump.

Zelenski se također usprotivio ideji da je rat u "ćorsokaku" i predložio je da Ukrajina treba više resursa kako bi im pomogla u ratu, objavio je Bloomberg.

"To nije ćorsokak, to je problematična situacija", rekao je prema Bloombergu. "Ćorsokak znači da nema izlaza. Ali problem se može riješiti ako postoji volja i alati. Mi imamo volju, a alati — još nisu stigli."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije