Krvava nedjelja u Mijanmaru: Ubijeno najmanje 39 osoba

0
Radiosarajevo.ba
Krvava nedjelja u Mijanmaru: Ubijeno najmanje 39 osoba
Foto: EPA-EFE / Mijanmar 14 mart sukobi

Mjanmarske snage bezbijednosti ubile su u nedjelju najmanje 39 ljudi, među kojima 22 u okrugu Hlaingtharyaru u Yangonu, saopćilo je Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) koja pruža advokatske usluge.

Hunta na vlasti u Mjanmaru uvela je u nedjelju navečer vanredno stanje u dvije općine na širem području Yangona, izvijštava državna televizija Myanmara.

Snage bezbijednosti usmrtile su najmanje 22 demonstranta u siromašnom, industrijskom naselju Hlaingthaya u predgrađu glavnoga grada, a tvornice koje se financiraju iz kineskihkompanija zapaljene su, objavljuje Hina.

Mijanmar 14 mart sukobi - undefined

Foto: EPA-EFE: Mijanmar 14 mart sukobi

Još 16 demonstranata je ubijeno u drugim mjestima, objavio je AAPP.

Dodaje da je ubijen i jedan policajac u najkrvavijem danu dosad otkako je 1.februara vojska izvela puč i srušila izabranu čelnicu Aung San Suu Kyi.

U Yangonu, središtu zemlje, u općini Hlaing Tharyar policajci i vojnici sukobili su se s demonstranrima naoružanim palicama i noževima, koji su se skrivali iza provizornih barikada i razbježali se kada su snage bezbijednosti zapucale.

Kineska ambasada u Mjanmaru objaviila je na svojoj mrežnoj stranici da je mnogo kineskih zaposlenika ozlijeđeno i blokirano jer su dvije tvornice u okrugu Hlaingthaya u Yangonu opljačkane i uništene.

Mijanmar 14 mart sukobi - undefined

Foto: EPA-EFE: Mijanmar 14 mart sukobi

Ambasada je odmah zatražila da se hitno osigura sigurnost kineskih državljana u situaciji koju naziva "vrlo ozbiljnom".

Dodaje da je oglašeno upozorenje Kinezima u Mjanmaru ali ne navodi pojedinosti o povredama kineskih zaposlenika, prenosi Reuters.

Hunta je proglasila vanredno stanje u dvije četvrti najvećega grada Yangona.

Hunta predaje "upravnu i pravosudnu vlast u prilikama vanrednog stanja regionalnom komandantu Yangona kako bi (...) uspješnije osigurao sigurnost, vladavinu prava i mir", saopćio je televizijski voditelj.

Mijanmar 14 mart sukobi - undefined

Foto: EPA-EFE: Mijanmar 14 mart sukobi

Mjanmar je u haosu od puča 1. februara kojim je vojska zaustavila napore prema demokratiji nakon gotovo 50 godina vojne vladavine zbog čega su slijedile osude zapadnog svijeta, a u susjedstvu vlada sve veća zabrinutost.

Preuzimanje vlasti vojska opravdava tvrdnjom da su izbori u novembru, koje je premoćno osvojila Nacionalna liga za demokraciju (NLD) Aung San Suu Kyi, obilježeni prevarom, a protiv nje su podignute optužnice za korupciju.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužila je vojsku za uporabu borbenih taktika protiv demonstranata.

Međunarodni pritisak raste - zapadne zemlje odgovorile su na akciju vojske sankcijama protiv generala, a Ujedinjeni narodi kazali su da vojska vjerojatno čini zločine protiv čovječnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije