Kriza u Njemačkoj: I dalje prazne police sa uljem i brašnom

2
AA
Kriza u Njemačkoj: I dalje prazne police sa uljem i brašnom
FOTO: AA / Prazne police sa uljem i brašnom

Njemačka, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, trpi ozbijne posljedice rata u Ukrajini kada je u pitanju snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama, javlja AA.

Trgovački lanci bilježili su pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu, koja je jedan od najvažnijih proizvođača ovih namirnica. Stoga su u brojnim supermarketima police s brašnom i suncokretovim uljem i dalje prazne.

Problemi u lancu snabdijevanja također su doveli do naglog rasta cijena ovih proizvoda.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Cijena suncokretovog ulja, koja je prije rata bila manja od 1,50 eura po litru, trostruko je viša i trenutno je oko pet eura.

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja i brašna kako bi izbjegli stvaranje zaliha među građanima.

Godišnja stopa inflacije u martu u Njemačkoj je iznosila 7,3 posto, što je najviše od 1981. godine, objavila je ranije Njemačka savezna kancelarija za statistiku (Destatis).

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, poremetio je protok pšenice i žitarica. Kao posljedica rata, zabilježen je rast cijena prirodnog plina, nafte i energenata što je uzrokovalo poskupljenje mnogih prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Opservatorija ekonomske složenosti (OEC) u 2019. godini Rusija i Ukrajina zajedno su izvezle više od četvrtine (25,4 posto) svjetske pšenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije