"Kremlj počeo potragu za nasljednikom": Odbrojani dani Vladimira Putina na tronu Rusije?

1
Radiosarajevo.ba
"Kremlj počeo potragu za nasljednikom": Odbrojani dani Vladimira Putina na tronu Rusije?
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin s ruskim generalima

U jeku rastućeg nezadovoljstva tokom rata u Ukrajini, Kremlj traži zamjenu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tvrdi dužnosnik ukrajinske obavještajne službe.

Putin je pokrenuo "specijalnu vojnu operaciju" na Ukrajinu s računajući na brzu pobjedu i smatrajući da Ukrajina ima mnogo slabiju vojsku. Međutim, Ukrajina osnažena vojnom pomoći Zapada pokazala se mnogo jačom nego što je to Rusija očekivala, piše Newsweek.

Nakon više od godinu dana borbi, ruska invazija i dalje stagnira, a Ukrajina je prošle jeseni vratila hiljade kvadratnih kilometara dotad okupiranog teritorija. Borbe su i dalje koncentrirane u najistočnijem dijelu zemlje, gdje su pokušaji Rusije da preuzme kontrolu nad gradom Bakhmutom usporene proteklih dana.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Rusija je u dosadašnjem toku rata stajala iza Putina, iako je bilo naznaka da je nekim pojedincima toga dosta zbog ogromnih gubitaka (navodno više od 160 hiljada vojnika) te sankcija Zapada koje su oslabile rusku ekonomiju.

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne uprave, rekao je nedavno da Kremlj traži zamjenu Putinu i da se "krug oko Putina sužava".

"Putin postaje sve toksičniji, čak i unutar ruskih granica. Unutar Kremlja sve je više nezadovoljstva onime što se događa", kazao je Jusov.

"Sve je sumornije shvaćanje perspektive, konkretno geopolitičke katastrofe Putinovog režima. Stoga je potraga za Putinovim nasljednikom već u toku", dodao je.

Po njegovim riječima, Putin nije uključen u izbor svoga eventualnog nasljednika.

Jusovljeve izjave objavljene su na Twitteru u subotu, a prenio ih je Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine. Jusov nije imenovao nijednog potencijalnog kandidata koji bi mogao naslijediti Putina, javlja Net.hr.

Posjeta Mariupolju: Otkriveno o čemu je Putin u automobilu razgovarao s Kusnulinom

Posjeta Mariupolju: Otkriveno o čemu je Putin u automobilu razgovarao s Kusnulinom

Rusija nije komentirala Jusovljeve izjave. Neki kritičari u Rusiji zamjeraju Putinu što je invaziju klasificirao kao "specijalnu vojnu operaciju", a ne kao "rat", čime je ograničio sposobnost vojske da pokrene punu mobilizaciju.

Stručnjaci, međutim, ukazuju na druge probleme, uključujući izazov manjka dobro motiviranih vojnika te probleme s vojnim vodstvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije