Kraljičina smrt mijenja situaciju za Archieja i Lilibet: Koju titulu će dobiti djeca Meghan i Harrya

0
Radiosarajevo.ba
Kraljičina smrt mijenja situaciju za Archieja i Lilibet: Koju titulu će dobiti djeca Meghan i Harrya
Foto: CNN / Princ Harry i Meghan Markle sa sinom

Nakon smrti kraljice Elisabethe II, djeca princa Harryja i Meghan Markle su postala Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Archie od Sussexa i Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Lilibet od Sussexa.

Promjena je rezultat konvencija stvorenih prije više od jednog stoljeća. Prema pravilima koje je postavio George V 1917. godine, unuci monarha automatski dobijaju kraljevske titule.
Kao unuci kralja Charlesa III, Archie i Lilibet sada imaju pravo da budu princ i princeza, dok se nisu odmah kvalifikovali kao kraljičini praunuci.

Meghan je prošle godine iznijela osuđujuću sugestiju da bi ova titula mogla biti uskraćena Archiju zbog njegovog porijekla iz miješane rase. U intervjuu za televizijsku kuću Oprah Winfrey, vojvotkinja od Sussexa rekla je da je član kraljevske porodice izrazio "zabrinutost i razgovore o tome koliko bi mu koža mogla biti tamna kada se rodio".

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.?

Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.?

"To mi je prenio Harry. To su bili razgovori koje je porodica vodila s njim", dodala je Meghan, ali je odbila da otkrije ko je bio uključen u te razgovore.

„To bi za njih bilo veoma štetno“, rekla je.

Vojvotkinja je rekla da su ovi komentari dati u isto vrijeme kada je paru rečeno da Archie neće imati osiguranje ili zvaničnu titulu. Rekla je da je bilo i "razgovora" dok je bila trudna o tome da je konvencija promijenjena kada Charles postane kralj, što znači da će Archie izgubiti pravo na titulu.

Insistirala je Winfreyju da je njena zabrinutost zbog prava njenog sina na titulu princa povezana s njenom željom da mu se pruži policijska zaštita. Lilibet je rođena nakon obavljenog intervjua.

Kako je tekla evolucija vladavine britanske kraljevske porodice

Kako je tekla evolucija vladavine britanske kraljevske porodice

Bakingemska palata rekla je za CNN u vreme Archiejevog rođenja 2019. da su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa odlučili da ne koriste nikakvu titulu za svog sina.

Meghan je odbacila tu sugestiju u intervjuu sa Winfrey, rekavši: "Nije naša odluka da donesemo, zar ne." Nema naznaka da kralj namjerava unijeti bilo kakve izmjene u konvenciju.

Harry i Meghan objavili su 2020. da će se povući s kraljevskih dužnosti i "raditi na tome da postanu finansijski nezavisni". Dogovoreno je da ostanu dio porodice, ali su se par odrekli titula Nj.KV. Malo je vjerovatno da će Harryju, Charlesovom sinu, biti ponuđena kraljevska kancelarija osim ako on i Meghan ne nastave sa svojim dužnostima.

Dok je nekoliko članova kraljevske porodice, uključujući Harrija, otputovalo u zamak Balmoral u četvrtak nakon što je Buckinghamska palata objavila "zabrinutost" oko kraljičinog stanja, Meghan nije išla u pratnji svog supruga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije