Koronavirus se pojavio kod članova plemena koje stanuje na udaljenim otocima

Radiosarajevo.ba
Koronavirus se pojavio kod članova plemena koje stanuje na udaljenim otocima
PrtScr / Veliki Andamani

Slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su kod pripadnika urođeničke zajednice koja živi na udaljenom Andamanskom otočju u Indijskom oceanu, javlja BBC.

Četiri pripadnika plemena Veliki Andamani pozitivna su na koronavirus. Dvoje je primljeno u bolnicu, a dvoje se nalazi u karanteni u zdravstvenom centru.

Pleme Andamans živi na jednom od 37 naseljena otoka istoimenog arhipelaga.

Vjeruje se da ima 53 pripadnika ovog plemena koji žive na jednom od 37 naseljenih otoka koraljsnog arhipelaga Andamans. Otkako je u lipnju na ovom arhipelagu zabilježen koronavirus, 2985 ljudi je zaraženo, a 41 osoba je umrla.

Prvi slučaj zaraze u ugroženoj urođeničkoj zajednici detektiran je prošlog tjedna te je svih 53 njihovih pripadnika testirano.

Inače, na Andamanu, osim plemena Veliki Andamani, žive pripadnici još četiri ugrožene urođeničke zajednice: Jarawas, Sjeverni Sentinelenci, Onge i Shompen. Zajednica Velikih Andamana, prema podacima organizacija koje se bave zaštitom njihovih prava, 1850. godine kada su Britanci kolonizirali otok imala je više od 5000 članova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije