Koronavirus: Antikorupcijski tim istražuje smrt doktora Wenlianga

Radiosarajevo.ba
Koronavirus: Antikorupcijski tim istražuje smrt doktora Wenlianga
Foto: Screenshot / Li Wenliang

Umrlih:  638
Zaraženih: 31.479

Jutrošnji je to broj preminulih i zaraženih novim korornavirusom,  koji naučnici još zovu i novel (neobični, eng.) koronavirus i koronavirus 2019-nCoV.

Li Wenliang, kineski ljekar koji je u decembru 2019. godine upozorio javnost na potencijalnu bolest "sličnu SARS-u", preminuo je, potvrđeno je iz centračne bolnice u Wuhanu.

Li je umro od novog koronavirusa u Wuhanu u ranim satima u petak ujutro po lokalnom vremenu. 

"Oftalmolog naše bolnice Li Wenliang bio je nažalost zaražen koronavirusom tokom svog rada u borbi protiv epidemije koronavirusa", piše u bolničkoj izjavi, prenosi CNN.

"Umro je 7. februara u 02:58 poslije bezuspješnog pokušaja oživljavanja", dodaje se. 

Kako javlja CNN, Kineska državna nadzorna komisija, vodeća antikorupcijska agencija u zemlji, šalje tim u Wuhan da istraži slučaj liječnika Li Wenlianga "kao odgovor na pitanja koja su pokrenule mase.

Kineske društvene mreže, naime, preplavljene su bijesom nakon vijesti o smrti doktora Wenlianga.

Teme kao što su "Vlada Wuhan duguje dr. Li Wenliangu izvinjenje" i "Želimo slobodu govora"... brzo su se pojavile na kineskoj platformi sličnoj Twitteru, Weibo. Svaka je stekla desetke hiljada pregleda prije nego što je nestala s izrazito cenzurirane platforme.

Li Wenliang, podsjetimo, poslao je 30. decembra 2019., obavijest preko WeChata upozoravajući kolege s medicinskog fakulteta da nose zaštitnu odjeću kako bi se izbjegla infekcija nakon što je nekoliko pacijenata s tržnice morskih plodova pokazalo „simptome slične SARS-u“.

Bio je među prvima koji su pokušali upozoriti na, dotad još nepoznati virus, no, kineska vlast optužila ga je zbog „širenja netačnih informacija“.

Nakon toga, pozvali su ga u Ured za javnu sigurnost te ga natjerali da potpiše pismo u kojem su ga optužili za davanje „lažne uzbune“ koja je mogla ozbiljno narušiti društveni poredak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije