Misterij doktora iz Kine: Proglasili su ga mrtvim, sad tvrde da je živ

Radiosarajevo.ba
Misterij doktora iz Kine: Proglasili su ga mrtvim, sad tvrde da je živ
Foto: Screenshot / Li Wenliang

Zaraženih: 28353
Umrlih: 565
Oporavljenih: 1382

U borbi protiv epidemije koronavirusa, zaražen je oftalmolog naše bolnice Li Wenliang. Trenutno je u kritičnom stanju i dajemo se od sebe kako bismo ga spasili, objavila je Centralna bolnica Wuhan na svojim službenim profilima društvenih mreža.

Ali samo koji sat ranije kineski mediji objavili su da je doktor - preminuo.

Koronavirus ubio doktora koji je pokušao upozoriti svijet

Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija objavila tweet u kojem izražava sućut zbog smrti Wenlianga.

„Duboko smo tužni zbog odlaska doktora Li Wenlianga. Trebamo biti ponosni na sav posao koji je učinio za života“, bilo je napisano u objavi Svjetske zdravstvene organizacije koja je to u međuvremenu - obrisala.

Kineski mediji objavili su da je Wenliangovo srce prestalo kucati, a Washington Postu njegovu smrt su potvrdili njegovi bliski kolege Guan Hanfeng, ortoped iz bolnice u Wuhanu te Luo Yu, koji je bio Wenliangov kolega s fakulteta.

Li Wenliang, poslao je upozorenje 30. decembra 2019., upozorenje preko WeChata upozoravajući kolege s medicinskog fakulteta da nose zaštitnu odjeću kako bi se izbjegla infekcija nakon što je nekoliko pacijenata s tržnice morskih plodova pokazalo simptome slične SARS-u.

Bio je među prvima koji su pokušali upozoriti zbog, dotad još nepoznatog virusa, no, kineska vlast optužila ga je zbog „širenja netačnih informacija“.

Nakon toga, pozvali su ga u Ured za javnu sigurnost te ga natjerali da potpiše pismo u kojem su ga optužili za davanje „lažne uzbune“ koja je mogla ozbiljno narušiti društveni poredak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije