! / Korona ubila posljednjeg muškarca brazilskog plemena: ‘Loza nam je ugašena...‘

21. 02. 2021. u 16:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

I posljednji muškarac iz brazilskog domorodačkog plemena koje je tokom 20. stoljeća bilo žrtvom masakra u nekoliko prodora većinskog stanovništva, preminuo je od posljedica covida-19.

Aruká Juma umro je u srijedu u dobi između 86 i 90 godina, a bio je posljednji muški pripadnik plemena Juma koje je nekad brojalo 15.000 ljudi.

Učestali masakri tokom 20. stoljeća smanjili su populaciju plemena.

Do 2002. ostalo ih je tek petero - Aruká Juma, njegove tri kćeri i unuče, piše britanski Telegraph.

Brazilska plemena osobito su ranjiva grupa u pandemiji covid-19 zbog izolacije, zajedničkog načina života i loše zdravstvene zaštite.

Na početku pandemije, brojna domorodačka plemena nastojala su se izolirati od vanjskog svijeta zatvarajući prometnice i odbijajući posjetitelje. Takvi napori su, međutim, propali i virus se ipak probio u autohtone zajednice.

Imaju gotovo 49.000 zaraženih i 969 preminulih, a pogođene su 162 autohtone zajednice, prema podacima brazilske vlade.

Djelomični krivac za to je savezni zavod za zdravstvenu zaštitu domorodaca, poznat kao Sesai. Podaci ukazuju da su virus u najmanje tri regije donijeli zaraženi djelatnici Sesaija, a istraga New York Timesa je prošle godine otkrila više od tisuću zaraženih među zaposlenicima Sesaija, koji su bili prisiljeni raditi bez odgovarajuće zaštitne opreme ili dovoljno opreme za testiranje, prenosi Jutarnji.

Domorodačke skupine, od kojih su mnoge bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom, suočavaju se s prijetnjama zbog upada rudara ili poljoprivrednih kompanija, koji su se pogoršali tokom populističke vladavine predsjednika Jaira Bolsonara.

Kao tinejdžer 60-ih godina, Juma je svjedočio najgorem masakru nad svojim narodom, kada su ih na njihovu teritoriju napali trgovci gumenim čepovima i tropskim orasima. Ubijeno je tada 60 pripadnika Jume, a tek sedmero ih je preživjelo.

Idućih nekoliko desetljeća vodio je kampanju da mu se na saveznoj razini prizna pravo na zemlju Juma, ali napori su bili otežani zbog nedostatka drugih muškaraca Jume i obiteljske odluke da se presele u drugo pleme, Uru-eu-wau-wau, gdje se njegova kćer udala.

Jumina najstarija kći, Borehá Juma, rekla je da namjerava ići očevim stopama.

"Želim se boriti poput moga oca. On je bio ratnik. Bio je poglavica, ja sam poglavica i sada je loza ugašena", rekla je za Amazonia Real.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)