Facebook / Spasilačke službe u Australiji osjetile posljedice blokade

20. 02. 2021. u 16:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svijetu su potrebne robusne regulative kako bi se tehnološki divovi prestali ponašati kao "nasilnici u školskom dvorištu", rekao je šef britanskog medijskog tijela nakon što je Facebook blokirao medijske sadržaje u Australiji.

Henry Faure Walker, koji je na čelu News Media Association (NMA), rekao je u četvrtak da je potez Facebooka u pandemiji "klasičan primjer moći monopola koji se ponaša kao nasilnik u školskom dvorištu i nastoji zaštititi svoj dominantni položaj oskudnim poštovanjem prema građanima i klijentima kojima navodno služi".

"Aktivnosti Facebooka u Australiji jasno pokazuju zašto su nam potrebne jurisdikcije širom svijeta, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i koordinirati se kako bi se donijele robusne regulative i stvorila istinska ravnoteža između tehnoloških divova i medijskih izdavača", rekao je Walker.

Facebook je zaprijetio da će smanjiti dijeljenje novinskih članaka i informativnih emisija u Australiji kao odmazdu za plan zakona koji želi platforme prisiliti da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja, a u četvrtak je i blokirao medijski sadržaj pravdajući se da zakonske upute nisu jasne.

Australska vlada radi na "obavezujućem kodeksu ponašanja" koji određuje odnose između tradicionalnih medija koji su u financijskim poteškoćama i internetskih divova, počevši od Googlea i Facebooka koji ubiru većinu globalnih prihoda od digitalnog oglašavanja.

Nekoliko spasilačkih služba u četvrtak je u Australiji na svojoj koži osjetilo posljedice Facebookove blokade dijeljenja informativnih sadržaja u toj zemlji, nakon gašenja mrežnih stranica na kojima se stanovnike upozorava na požare niskog raslinja, nevrijeme i epidemiju, objavile su vlasti.

Problemi sa stranicama meteorološke i vatrogasne službe
Mrežne stranice vatrogasnih, zdravstvenih i meteoroloških služba diljem Australije ne mogu normalno funkcionirati na toj društvenoj mreži u času kada su se neki dijelovi zemlje našli u izvanrednoj situaciji.

Stranica vladine meteorološke službe "trpi zbog Facebookovih iznenadnih restrikcija sadržaja", napisala je na Twitteru ministrica za okoliš Sussan Ley, pozivajući korisnike da umjesto toga prate mrežnu stranicu te službe.

Njeni su računi pogođeni odlukom Facebooka da svojim korisnicima u Australiji onemogući čitanje i dijeljenje informativnih poveznica iz lokalnih i svjetskih medija.

Australski mediji neće moći objavljivati svoje sadržaje na stranicama platforme. Društvena mreža je donijela ove mjere kao odgovor na nacrt zakona kojim bi se platforme prisililo da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja.

Poremećaj je nastupio u času kada su ministarstva izdala niz upozorenja na iznenadni porast vodostaja u dijelu države Queenslanda nakon obilnih kiša tijekom noći.

Ugašena je i Facebook stranica vatrogasne službe Zapadne Australije dok se ta država priprema na uvjete "opasnosti katastrofalnog požara".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA