Konzervativci izgubili većinu u parlamentu, traži se ostavka premijerke May

Anadolija
Konzervativci izgubili većinu u parlamentu, traži se ostavka premijerke May
Foto: EPA / Theresa May
Konzervativna partija britanske premijerke Therese May suočila se s velikim gubitkom glasova i većine u britanskom parlamentu na održanim prijevremenim parlamentarnim izborima koje je premijerka organizirala kako bi potvrdila većinu u Westminsteru.

Britanski birači jučer su birali novi saziv britanskog parlamenta koji broji ukupno 650 zastupnika iz isto toliko izbornih jedinica. Zabilježena je izlaznost birača od 69 posto.

Prema preliminarnim rezultatima, niti jedna stranka neće imati parlamentarnu većinu za formiranje stabilne vlade, pa se nameću dvije opcije, koaliciona ili manjinska vlada.

Do sada su prebrojani glasački listići u 643 izborne jedinice iz kojih je vladajuća Konzervativna partija osvojila 313, a opoziciona Laburistička partija 260 zastupničkih mjesta. Liberalno demokratska partija dobila je 12 zastupničkih mjesta.

Očekuje se da konzervativci do kraja brojanja dobiju još dva zastupnička mjesta i završe na ukupno 315 stolica, a za većinu u parlamentu će im nedostajati 11 zastupnika. U prethodnom sazivu su imali čak 343 zastupnika.

Na naslovnicama britanskih medija danas pišu kako se premijerka May “kockala“ i izgubila raspisivanjem prijevremenih izbora.

Vlada Velike Britanije bi 19. juna trebala započeti pregovore sa Briselom o izlasku te zemlje iz Evropske unije, a premijerka May je vanredne izbore raspisala kako bi dobila još stabilniju podršku u parlamentu, a preliminarni rezultati pokazuju da je čak izgubila i većinu koju je imala.

“U ovom trenutku, više od ičega ova zemlja treba period stabilizacije“, kazala je May u prvom obraćanju javnosti nakon saznanja za izborni gubitak.

Vidno potresena May nije pominjala da li razmišlja o podnošenju ostavke, već je kazala kako je Konzervativna partija ipak osvojila najveći broj zastupničkih mjesta u parlamentu i da će raditi na stabilizaciji prilika u zemlji.

S druge strane, lider opozicionih laburista Jeremy Corbyn je pozvao premijerku May da posnese ostavku zbog velikog gubitka podrške birača.

“Konzervativci su izgubili zastupnička mjesta, podršku birača i povjerenje javnosti. Rekao bih da je to dovoljno razloga za odlazak s vlasti i omogućavanja da zemlju vodi vlada koja će predstavljati sve ljude u zemlji“, poručio je Corbyn.

Laburisti su do sada osvojili 260 zastupničkih mjesta, a u ranijem sazivu su imali 229 parlamentaraca.

U škotskoj je Nacionalna partija osvojila slabiji rezultat od prethodnih izbora i osvajanje 33 zastupnička mjesta liderka te partije Nicola Sturgeon je nazvala razočarenjem. Dodala je da su ovi izbori bili katastrofa za premijerku May.

Jučerašnji izbori bili su pogubni i za Partiju nezavisnosti, populističku i euroskeptičku političku opciju koja nije uspjela osvojiti niti jedno zastupničko mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije