Standard&Poor's snizio dugoročni kreditni rejting Katara

Fena
Standard&Poor's snizio dugoročni kreditni rejting Katara
Agencija Standard&Poor's (S&P) snizila je u srijedu kreditni rejting Katara, što je najnoviji rezultat odluke grupe susjednih zemalja o prekidu diplomatskih i trgovinskih odnosa s tom zemljom.

Državna valuta pala je na najnižu vrijednost u posljednjih 11 godina zbog povlačenja investicijskih fondova uzrokovanih diplomatskom krizom i sankcijama okolnih zaljevskih zemalja. 

S&P je snizio dugoročni kreditni rejting Katara za jedan stepen te na CreditWatchu objavio da ima negativne izgede, što znači da postoji velika vjerojatnost za daljnji pad.

Agencija je izjavila da bi katarska ekonomija mogla upasti u "vrlo ozbiljne probleme" zbog odluke okolnih država da prekinu sve diplomatske i prometne veze s Dohom.

"Očekujemo usporavanje ekonomskog rasta kroz smanjenu regionalnu trgovinu. Profitabilnost kompanija je ugrožena zbog nedostatka potražnje u regiji, investicije su otežane te interes za investiranje oslabljen", izjavili su iz S&P-a.

Vrijednost dolara naspram katarskog rijala je u srijedu bila 3,65, što je najviša vrijednost od jula 2005. godine, navodi Thomson Reuters.

Katarski burzovni indeks je pao za čak 9,7 posto u posljednja tri dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije