Izbori u Velikoj Britaniji: Theresa May se bori da zadrži svoju poziciju

Radiosarajevo.ba
Izbori u Velikoj Britaniji: Theresa May se bori da zadrži svoju poziciju
EPA / Theresa May

Britanska premijerka i čelnica konzervativaca Theresa May bori se da zadrži svoju poziciju, budući da britanski glasači na prijevremenim parlamentarnim izborima nisu osnažili njen mandat što je tražila kako bi vodila zemlju u razgovorima s Europskom unijom o Brexitu, već će najvjerovatnije izgubiti parlamentarnu većinu koju je imala prije izbora.

Bez jasnog pobjednika nakon izbora održanih u četvrtak, oslabljena May dala je naslutiti da će se boriti, unatoč tome što bi mogla izgubiti većinu u parlamentu. Njen suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn rekao je, pak, da ona treba odstupiti, javlja Hina.

Najnovije prognoze BBC-ja pokazuju da će konzervativci pobijediti s 318 od 650 mjesta, osam manje od većine, dok će Corbyn dobiti 267 mjesta. Sky News predviđa da će May dobiti između 315 i 325 mjesta.

Za deset dana počinju složeni razgovori o izlasku Britanije iz Europske unije, a neizvjesno je ko će formirati vladu i odrediti smjer kojim bi se Brexit trebao odvijati.

"U ovom trenutku, više od svega, ova zemlja treba razdoblje stabilnosti", kazala je May nakon što je pobijedila u svojoj izbornoj jedinici.

"Ako Konzervativna stranka osvoji najviše mjesta, a vjerovatno i većinu glasova, onda će nam biti obveza osigurati to razdoblje stabilnosti i to je upravo ono što ćemo učiniti."

Corbyn je, nakon što je pobijedio u svojoj izbornoj jedinici, rekao kako je pokušaj May da osvoji više mjesta u parlamentu na prijevremenim izborima bio opasan.

"Mandat koji je dobila je gubitak konzervativnih mjesta, gubitak glasova, podrške i povjerenja", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije