Parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji u sjeni terorističkih napada

Anadolija
Parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji u sjeni terorističkih napada
Pixabay / Ilustracija
U Velikoj Britaniji danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori, na kojima 46,9 miliona registrovanih birača ima pravo birati 650 zastupnika u parlamentu.

Biračka mjesta su otvorena u sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će do 22 sata moći glasati na više od 40.000 biračkih mjesta.

Britanci će se opredjeljivati između 3.303 kandidata u 650 izbornih okruga širom zemlje, koliko ima mjesta u Donjem domu parlamenta, a kako bi formirala apsolutnu većinu, stranka mora osvojiti 326 zastupničkih mjesta. 

Izbori u Velikoj Britaniji odvijaju u sjeni dva teroristička napada, koja su se dogodila tokom predizborne kampanje.

Opći izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu su trebali biti održani u maju 2020. godine, međutim odlukom May datum održavanja je pomjeren na 8. juni ove godine. May je ovu odluku donijela kako bi se uspostavili "stabilnost i zajedništvo" u pregovorima o Brexitu koje Velika Britanija vodi sa EU.

Vidljivo je kako lideri partija u zemlji kampanje vode prema "strategiji o Brexitu", a izjavama o tome kako se bira budućnost Velike Britanije nakon Brexita, nastojilo se utjecati na birače.

BBC prenosi da je prema najnovijim anketama, prednost britanske Konzervativne partije Therese May nad Laburističkom Jeremyja Corbyna iznatno manja nego prije mjesec dana i da varira između jedan i 12 posto. 

May je tokom predizborne kampanje obećala da će izgraditi jaču, pravedniju i prosperitetniju Britaniju, dok je lider opozicije Jeremy Corbyn kazao da će vladati za većinu, a ne za pojedine. 

Ukupna izlaznost na prošlim parlamentarnim izborima 2015., na kojima su pobijedili Konzervativci bila je 66,4 posto. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije