Koliko Rusiju košta invazija na Ukrajinu: Već bilježe gubitke

0
Radiosarajevo.ba
Koliko Rusiju košta invazija na Ukrajinu: Već bilježe gubitke
Foto: EPA-EFE / Ruska vojska u Ukrajini

Svaki dan invazije Rusije na Ukrajinu mogao bi Rusiju koštati desetke miliona dolara, donose nezavisne ruske novine Novaja Gazeta.

Glavni urednik tih novina, jednog od rijetkih preostalih nezavisnih medija u Rusiji, je dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov. Novaja Gazeta je u petak izašla na ruskom i ukrajinskom jeziku, javlja Hina.

"Tužni smo … i sram nas je … Ukrajinu ne vidimo kao neprijatelja, ni ukrajinski jezik kao neprijateljski jezik", riječi su kojima je Muratov objasnio taj potez.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Prema procjenama koje novine prenose, svaki dan ruskog angažmana u Siriji 2015. godine koštao je 2,4 miliona dolara. Tada je bilo direktno angažirano 1.600 ljudi, a broj vojnika koji učestvuju u operacijama u Ukrajini procjenjuje se na 149.000.

Izračun troškova jednog dana rata uključuje plaćanja vojnim i civilnim stručnjacima, komunikacijske i informatičke usluge, održavanje vojne opreme, troškove prijevoza robe, izdatke za medicinske potrebe, hranu i drugo.

Prema ukrajinskim izvorima, tokom prvog dana rata Rusija je izgubila 30 tenkova, do 130 oklopnih vozila, pet aviona i šest helikoptera. Cijena aviona SU-25, čiji je gubitak Rusija priznala, iznosi gotovo milijardu rubalja (oko 11 miliona dolara), a prema podacima ukrajinskog glavnog štaba to je i nabavna cijena oborenog helikoptera Ka-52.

Cijena svakog od 30 ruskih tenkova T-72, koji su, prema podacima ukrajinskog Glavnog štaba oštećeni, je 22 miliona rubalja ili oko 250.000 dolara.

Potop rublje, inflacija i poskupljenja, recesija ili stagnacija

Kapitalizacija tri najveće ruske kompanije – Gazproma, Rosnjefta i Sberbanka – samo je 24. februara pala za 76 milijardi dolara. Dionice su pale za trećinu. Od početka krize u oktobru 2021. godine, dionice kompanija izgubile su više od pola cijene. Indeks Moskovske berze (ukupna kapitalizacija dionica ruskih kompanija) samo je 24. februara izgubio 33,3 posto. To je najveći pad od 2008. godine.

Brojne zapadne zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, najavile su nove sankcije Rusiji. Državne banke su stradale, uključujući Sberbank i VTB. Osim toga, sankcije su uvedene protiv Aeroflota, Rosteca i njegovih korporacija članica.

EU je uveo i sankcije ruskom javnom dugu. To znači da će troškovi prikupljanja novca za rusku državu i kompanije postati veći, a ruske državne banke neće moći imati dolarske račune.

Pad rublje i sankcije dovest će do veće inflacije, te je, navodi Novaja Gazeta, sasvim moguće da će ove godine inflacija biti u području od 10 do 15 posto. To je oko jedan i po puta više od prošlogodišnje stope od 8,4 posto.

Očekuje se da će prije svega poskupjeti uvozna oprema, lijekovi i odjeća. U nekim trgovinama cijene elektronike već su porasle za 30 posto.

Zabrana uvoza neke visokotehnološke robe, pad rublja i neizvjesnost na tržištima također će utjecati na ulaganja poduzeća. Naime, donosi Novaja Gazeta, većina opreme je iz uvoza pa će mnoga poduzeća biti prisiljena smanjiti ulaganja ili napraviti ulagačku pauzu. Kao rezultat toga, umjesto predviđenog rasta BDP-a, zemlja može doživjeti recesiju ili stagnaciju. To znači da će Rusija izgubiti trilione rubalja i povećati jaz za razvijenim zemljama.

Obnova Luganska i Donjecka košta milijarde

Pored toga, navode novine, obnova uništene infrastrukture u luhanskoj i donjeckoj oblasti prema riječima zamjenika šefa budžetskog odbora Vijeća Federacije Sergeja Rjabuhina, zahtijevat će najmanje 17,3 milijarde dolara tokom tri godine.

Ruske vlasti su izbjeglicama iz tih regija već isplatile oko 610 miliona rubalja (sedam miliona dolara). Istovremeno, 860.000 stanovnika tih regija dobilo je rusko državljanstvo, što im daje pravo na penzije i druge oblike davanja.

Što se tiče banaka, moguć je prestanak upotrebljivosti kartica VTB-a, Sberbanka i drugih banaka, ali ne u Rusiji. U Rusiji će kartice najvjerovatnije raditi.

S depozitima u dolarima i eurima nije sve tako jednostavno. Ako banke zamrznu svoje korespondentne račune, neće biti moguća plaćanja u stranoj valuti. Teoretski, banka može izdati izdati novac u rubljima, no pritom je najbolnije pitanje po kojem kursu, piše Novaja Gazeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije