! / Koliki je obim požara u Amazoniji: Pogledajte snimak NASA satelita

24. 08. 2019. u 21:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prema posljednjim zvaničnim podacima, od januara 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. od kada se o tome vodi evidencija

Sudbina najveće tropske šume na planeti, Amazoniju, koju već danima proždire plamen neizvjesna je, prenose podgoričke Vijesti.

NASA je objavila mapu koja pokazuje detektovane požare u Brazilu koje su zabilježili Terra i Aqua Modis sateliti između 15. i 19. augusta.

amazon_pozari_nasa_mapa1.jpeg - undefined

Foto: NASA

Lokacije požara obilježene su sa narandžastom bojom. Na mapi su gradovi u bijeloj boji.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, od januara 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. od kada se o tome vodi evidencija.

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otežavajuću okolnost velike suše koja će se nastaviti i tokom septembra.

Više od polovine požara gori širom Amazonije, a po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) između četvrtka i petka planula su nova 1663.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA