Turska / Koji su Erdoganovi uvjeti za ulazak Finske i Švedske u NATO?

21. 05. 2022. u 18:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu da Ankara neće pozitivno gledati na članstvo Švedske i Finske u savezu ako te dvije zemlje jasno ne pokažu suradnju u borbi protiv terorizma i u ostalim pitanjima.

No Erdogan je rekao i da podržava politiku otvorenih vrata NATO-a, navodi se u saopćenju objavljenom u subotu.

U tvitu koji je uslijedio nakon telefonskog razgovora, Stoltenberg je napisao da se u obzir mora uzeti zabrinutost svih saveznika, kada je posrijedi sigurnost te da treba nastaviti s razgovorima da bi se pronašlo rješenje.

Erdogan je ranije u subotu u telefonskim razgovorima i čelnicima Švedske i Finske poručio kako je njegov uvjet za podršku priključivanju NATO-u tih zemalja da one prestanu pružati utočište osobama povezanim s Kurdistanskom radničkom partijom, koju Turska smatra 'terorističkom organizacijom', i pristašama Fethullaha Gulena, kojeg Turska optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara 2016. godine.

Švedskoj je premijerki Magdaleni Andersson u telefonskom razgovoru rekao da Ankara očekuje konkretne korake u borbi protiv terorizma, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Erdogan je rekao i kako smatra da bi embargo na izvoz oružja nametnut Turskoj nakon njezina upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut, piše Anadolija.

Andersson je nakon razgovora na Twitteru napisala: “Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa, uključujući mir, sigurnost i borbu protiv terorizma”.

U drugom pozivu, Erdogan je rekao finskom predsjedniku Sauliju Niinistu kako toleriranje 'terorističkih organizacija' koje predstavljaju prijetnju savezniku u NATO-u ne bi odgovaralo duhu savezništva, objavila je Ankara.

Finski predsjednik je objavio da je “otvoreno i direktno” razgovarao s turskim predsjednikom u sklopu rasprave o finskome članstvu u NATO-u.

Rekao sam da će se Finska i Turska, kao saveznice u NATO-u obvezati na međusobnu sigurnost i da će naš odnos tako postati snažniji”, napisao je Niinisto na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Erdoganom.

“Finska osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima. Nastavljamo s dijalogom”, tvitao je.

Finska i Švedska službeno su prije tri dana podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, no Turska je prošle sedmice iznenadila saveznike u NATO-u jer se usprotivila članstvu dviju zemalja u savezu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)