Kod Emraha I. iz BiH koji je počinio napad u Minhenu u telefonu pronađene morbidne stvari

11
Radiosarajevo.ba
Kod Emraha I. iz BiH koji je počinio napad u Minhenu u telefonu pronađene morbidne stvari
Foto: Screenshot / Austrijska policija / Ilustracija

Nakon napada u Munchenu, austrijska policija je u četvrtak poslijepodne pretražila stambenu zgradu u kojoj je s roditeljima živio 18-godišnji Emrah I., austrijski državljanin rođen u Bosni i Hercegovini.

Prema saopćenju munchenske policije, nema drugih osumnjičenih. Trenutno nema službenih izjava o motivu 18-godišnjaka. Međutim, vlasti taj čin kvalificiraju kao teroristički napad, piše Fenix-magazin.

Prema sadašnjim saznanjima, sve upućuje kako je “naoružani austrijski državljanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine namjeravao napasti Generalni konzulat države Izrael”, izvijestili su policija i Münchensko javno tužiteljstvo.

Novi Zmaj oduševio: Pogledajte čudesnu asistenciju Esmira Bajraktarevića na debiju za Zmajeve

Novi Zmaj oduševio: Pogledajte čudesnu asistenciju Esmira Bajraktarevića na debiju za Zmajeve

Mladić je živio s roditeljima u zgradi u austrijskom Neumarkt am Wallersee (Salzburg).

Kako prenosi ORF Salzburg, u pretrazi zgrade u kojoj je živio s roditeljima sudjelovali su pripadnici specijalne jedinice austrijske policije, tim za krizne intervencije, a među ostalim na terenu su bili i pripadnici hitne službe i vatrogasne jedinice.

Opsadno stanje u centru Munchena zbog pucnjave: Ima mrtvih, helikopteri iznad grada

Opsadno stanje u centru Munchena zbog pucnjave: Ima mrtvih, helikopteri iznad grada

"Zgrada u kojoj je mladić živio s roditeljima i susjedne zgrade evakuirane su iz sigurnosnih razloga. Kasnije se ispostavilo da nije bilo opasnosti", rekao je glasnogovornik policije.

Salzburška policija je nakon pucnjave objavila nove informacije o počinitelju iz Austrije, rođenom u BiH. Prošle je godine državno tužiteljstvo u Salzburgu istraživalo 18-godišnjaka zbog sumnje na vjersku radikalizaciju i zanimanje za eksplozive i oružje.

Počinitelj je prijetnjama i tjelesnim povredama dospio u središte pozornosti austrijskih vlasti davno prije pokušaja terorističkog napada u Munchenu.

Napadač iz Minhena je Austrijanac porijeklom iz BiH

Napadač iz Minhena je Austrijanac porijeklom iz BiH

Njemački Bild piše kako je 18-godišnji Emrah I., koji ima austrijsko državljanstvo ali je porijeklom iz BiH, kao 16-godišnjak bio nasilan u školi i prijetio kolegama na nastavi. Kasnije se ispostavilo da je simpatizirao Islamsku državu te je imao njihov propagandni materijal u svom mobilnom telefonu, a igrao je i igricu koja je rekreirala scenarije ubijanja koje provode teroristi ISIL-a, a koja je popularna među pripadnicima Islamske države.

Austrijsko tužiteljstvo je odustalo od optužnice protiv njega, no odredili su mu zabranu nošenja oružja do 2028. godine. Ipak, on je uspio, na crnom tržištu, nabaviti pušku dan prije planiranog napada na izraelski Genaralni konzulat do kojeg se dovezao automobilom salzburških registarskih oznaka.

Podsjetimo, munchenska je policija u četvrtak ujutro, 4. septembra, u središtu grada, nedaleko od izraelskog konzulata i Dokumentacijskog centra o nacizmu, razmijenila vatru s naoruženim muškarcem i ubila ga.

U vrijeme incidenta izraelski konzulat je obilježavao godišnjicu terorističkog napada 1972. na izraelske olimpijce u Münchenu i zgrada je bila zatvorena za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije