Ko je novi kancelar Austrije: Govori pet jezika i ima plemićko porijeklo

0
Radiosarajevo.ba
Ko je novi kancelar Austrije: Govori pet jezika i ima plemićko porijeklo
Foto: EPA-EFE / Alexander Schallenberg

Alexander Schallenberg je novi kancelar Austrije. Pod Sebastianom Kurzom, koji je podnio ostavku, bio je ministar vanjskih poslova. Posljednjih godina je ostvario nevjerovatnu karijeru.

Ko je on?

Alexander Schallenberg je danas položio zakletvu pred predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom i sada je 16. kancelar republike, piše DW

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

On je u ponedjeljak jasno rekao da će „naravno, blisko sarađivati“ sa Kurzom kao vođom poslaničke grupe najveće stranke u parlamentu. „Sve drugo bi bilo apsurdno u smislu demokratske politike.“

Schallenberg je također rekao da smatra da su optužbe protiv Kurza pogrešne: „Uvjeren sam da će se na kraju pokazati da tu nije bilo ničega“.

Schallenberg (52) je plemićkog porijekla, ima četvero djece i govori pet jezika. Odrastao je kao sin diplomate u Indiji, Španiji, Francuskoj, a kasnije je studirao pravo. Pet godina je vodio pravno odjeljenje austrijskog predstavništva EU u Briselu.

Kada se potom vratio u Austriju Schallenberg je postao portparol Ministarstva vanjskih poslova na čijem čelu je mladi Sebastian Kurz, koji ga čini "šefom strateškog planiranja spoljne politike". Kurz će Schallenberga 2017. nakratko odvesti u ured kancelara, gdje će voditi odjeljenje za strategiju i planiranje

Zahvaljujući Ibica - skandalu

Svoj sljedeći skok u karijeri Schallenberg duguje takozvanom Ibica skandalu. Nakon pada vlade OVP-FPO, Schallenberg postaje ministar vanjskih poslova u prelaznoj vladi savezne kancelarke Brigitte Bierlein. On će to ostati i nakon ponovne pobjede Kurza na izborima u jesen 2019.

A u subotu je došlo iznenađenje: poslije ostavke Kurza, Schallenberg će postati novi kancelar.

Ovaj školovani diplomata rijetko se miješao u svakodnevnu politiku. A i ako jeste, onda je bio u potpunosti na liniji sa Sebastianom Kurzom, čije povjerenje Schallenberg uživa.

Na primjer, migracije: U septembru 2020. Schallenberg je na televiziji istakao stav Austrije - da ne prihvati ni jednu osobu iz kampa Morija, koji je tada bio izgorio u požaru:

"Mislim da ovu debatu moramo osloboditi emocija, moramo je racionalizovati. I ne svaki put kada se neki brod pojavi na obali Evrope ili dođe do incidenta u kampu ili čak i u jednom ovakvom hitnom slučaju, da se odmah zahtijeva raspodjela (izbjeglica). To ne može biti rješenje."

Schallenberg je kasnije požalio zbog riječi koje upotrijebio, ali je ostao pri svom stavu: „To je moje čvrsto uvjerenje i to uopšte nije populizam."

„Imamo još puno posla"

Sada će Schallenberg voditi vladu u kojoj učestvuju i Zeleni, koji su veoma udaljeni od njegove stranke OVP po pitanju migracija. A nakon nedavnih preokreta vezanih za Sebastiana Kurza, raspoloženje među koalicionim partnerima vjerovatno će se dodatno ohladiti.

Schallenberg je o tome govorio vrlo diplomatski u jednom televizijskom intervjuu krajem septembra: „To su dvije vrlo različite stranke koje čine koaliciju. Ovo nije brak iz ljubavi. Ponekad zaškripi. No, saradnja zapravo funkcioniše vrlo dobro i imamo namjeru da mnogo toga uradimo sljedećih nekoliko godina." 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije