Memić o odlasku Kurza: Politika Austrije prema Zapadnom Balkanu neće se mijenjati

0
Radiosarajevo.ba
Memić o odlasku Kurza: Politika Austrije prema Zapadnom Balkanu neće se mijenjati
Foto: Privatni album / Nedad Memić

Svjetski mediji i danas opširno izvještavaju o ostavci austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

Bio je čudo od djeteta, "mesija" kada je 2017. godine postao najmlađi demokratski izabran lider na svijetu u 31. godini, prenose mediji.

Međutim, za manje od četiri godine i dvije vlade Kurz je, sportskim žargonom kazano, postao tragičar. 

Dr. Nedad Memić, PR ekspert iz Sarajeva, koji živi i radi u Beču u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentira događaje na političkoj sceni Austrije. 

"Sebastian Kurz dao je pod pritiskom javnosti, a najviše koalicionog partnera, Stranke zelenih, ostavku. Ono za što ga tereti Tužilaštvo za korupciju ima ozbiljnu osnovu - radi se o friziranju anketa popularnosti i objavljivanju tih anketa u jednom od vodećih bulevarskih listova, a sve kako bi se njegov rival i tadašnji vicekancelar Reinhold Mitterlehner prikazao u lošem svjetlu i kako bi to pomoglu Kurzu da preuzme Narodnu partiju, a onda i pobijedi na izborima. Sadržaj SMS-poruka je doista brizantan i šokirajući. Tako se, recimo, bivši vicekancelar naziva pogrdnim imenima. No, ono što zabrinjava austrijsku javnost je uspostava korumpiranog sistema kojemu je za cilj bilo preuzeti partiju i vlast u zemlji. Ako se ove radnje dokažu, onda će afera "Ibiza" bivšeg FPÖ-ovog vicekancelara Strachea za ovo biti minorn slučaj", kaže Memić za Radiosarajevo.ba. 

Dodaje kao Kurz odbacuje ove optužbe i konsekventno insistira na svojoj nevinosti.  

"Zbog toga ova ostavka nije povlačenje iz politike - on preuzima funkciju šef zastupničkog kluba i ostaje šef partije. Svi analitičari su mišljenja da će on i dalje u stvarnosti voditi politiku, dok imenovani kancelar i dosadašnji ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg vrijedi za vjernog sljedbenika Kurzove politike - posebno po pitanju migracije i azila", dodao je. 

Memić podvlači da i Sebastian Kurz i Alexander Schallenberg vrijede kao političari koji podržavaju ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU.  

"Stoga ne mislim da će ovom smjenom na čelu austrijske vlade doći do promjene austrijske politike prema Zapadnom Balkanu", zaključio je Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije