Memić o odlasku Kurza: Politika Austrije prema Zapadnom Balkanu neće se mijenjati

0
Radiosarajevo.ba
Memić o odlasku Kurza: Politika Austrije prema Zapadnom Balkanu neće se mijenjati
Foto: Privatni album / Nedad Memić

Svjetski mediji i danas opširno izvještavaju o ostavci austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

Bio je čudo od djeteta, "mesija" kada je 2017. godine postao najmlađi demokratski izabran lider na svijetu u 31. godini, prenose mediji.

Međutim, za manje od četiri godine i dvije vlade Kurz je, sportskim žargonom kazano, postao tragičar. 

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Dr. Nedad Memić, PR ekspert iz Sarajeva, koji živi i radi u Beču u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentira događaje na političkoj sceni Austrije. 

"Sebastian Kurz dao je pod pritiskom javnosti, a najviše koalicionog partnera, Stranke zelenih, ostavku. Ono za što ga tereti Tužilaštvo za korupciju ima ozbiljnu osnovu - radi se o friziranju anketa popularnosti i objavljivanju tih anketa u jednom od vodećih bulevarskih listova, a sve kako bi se njegov rival i tadašnji vicekancelar Reinhold Mitterlehner prikazao u lošem svjetlu i kako bi to pomoglu Kurzu da preuzme Narodnu partiju, a onda i pobijedi na izborima. Sadržaj SMS-poruka je doista brizantan i šokirajući. Tako se, recimo, bivši vicekancelar naziva pogrdnim imenima. No, ono što zabrinjava austrijsku javnost je uspostava korumpiranog sistema kojemu je za cilj bilo preuzeti partiju i vlast u zemlji. Ako se ove radnje dokažu, onda će afera "Ibiza" bivšeg FPÖ-ovog vicekancelara Strachea za ovo biti minorn slučaj", kaže Memić za Radiosarajevo.ba. 

Dodaje kao Kurz odbacuje ove optužbe i konsekventno insistira na svojoj nevinosti.  

"Zbog toga ova ostavka nije povlačenje iz politike - on preuzima funkciju šef zastupničkog kluba i ostaje šef partije. Svi analitičari su mišljenja da će on i dalje u stvarnosti voditi politiku, dok imenovani kancelar i dosadašnji ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg vrijedi za vjernog sljedbenika Kurzove politike - posebno po pitanju migracije i azila", dodao je. 

Memić podvlači da i Sebastian Kurz i Alexander Schallenberg vrijede kao političari koji podržavaju ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU.  

"Stoga ne mislim da će ovom smjenom na čelu austrijske vlade doći do promjene austrijske politike prema Zapadnom Balkanu", zaključio je Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije