Ko je "Brezanka" Mira Ricardel kojoj je Melania Trump spremila otkaz

A. S.
Ko je "Brezanka" Mira Ricardel kojoj je Melania Trump spremila otkaz
Foto: TWN / Mira Ricardel i Melania Trump

Američki predsjednik Donald Trump namjerava zamijeniti zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost Miru Ricardel, nakon što se zavadila s prvom damom Melanijom Trump.

Mira Ricardel je jedva trajala sedam mjeseci u Bijeloj kući, dok joj, kao zamjenici savjetnice za nacionalnu sigurnost, prva dama Melania Trump nije izdala zahtjev za smjenu.

Za nekoliko mjeseci na poslu, Ricardelova je stvorio dugačku listu neprijatelja, a jedan izvor koji je upoznat sa situacijom, rekao je “da je Mirin odlazak dijelom posljedica njenog zastrašivanja pomoćnika iznad i ispod nje”.

Jedan bivši kolega, kćerku Petra Radielovića, biznismena iz Breze u Bosni i Hercegovini, koji se preko Austrije preselio u Pasadenu, opisao je kao osobu koja "ne trpi budale" i izuzetno tvrdoglavu.

Predsjednik SAD je u utorak rekao ljudima da je donio odluku da otpusti Ricardelovu, ali da joj je dao i vrijeme da očisti svoj sto, proširujući dugačku listu visokih zvaničnika koji su otišli ili su otjerani iz administracije Trumpa.

Vjeruje se da Ricardelovu ne voli ni ministar obrane Jim Mattis, s stvorila je dugu listu neprijatelja u Bijeloj kući. Izvori bliski govore da je voljela iznositi negativne komentare o pojedincima, što se nije dopadalo Trumpu. 

Ricardel nije komentirala ovu odluku američkog predsjednika.

Ko je Mira Ricardel? Poznato je da je odrasla u Pasadeni, dijete je imigranta iz Bosne i Hercegovine. Kćerka Petra Radielovića, biznismena porijeklom iz Breze koji je preživio Bleiburški pokolj, nakon čega je preko Austrije iselio u Njemačku, a potom u SAD.

Mira je kao zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Trumpa bila najviše rangirana u američkoj administraciji, a da je porijeklom s Balkana.

Od 2001. do 2003. bila je zamjenica pomoćnika ministra odbrane za pitanja međunarodne sigurnosti.

Studirala je na Univerzitetu Georgetown, a zatim doktorirala na Fletcher School of Law.

Bila je u tri republikanske administracije, radeći u državnim službama, odbrani i trgovini, a jedno vrijeme i kao pomoćnica tadašnjeg lidera republičkog senata Bob Dole. 

Također je radila u privatnom sektoru, uključujući i Boeing (bivša direktorica, op. a.), prije nego što je postala član Trumpovog predsjedničkog tima za tranziciju kao savjetnik Pentagona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije