Ko je bio ubijeni vođa Al-Qaede? Smatraju ga mozgom napada 11. septembra

3
Radiosarajevo.ba
Ko je bio ubijeni vođa Al-Qaede? Smatraju ga mozgom napada 11. septembra
Foto: TRT / Ayman al Zawahiri

Amerikanci su u nedjelju ujutro u napadu na Kabul u Afganistanu ubili vođu Al-Qaede, Egipćanina Aymana al-Zawahirija, što je najveći udarac toj militantnoj grupi otkako je njen osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine. Zawahiri je ubijen u napadu dronom.

Prema informacijama koje su dali američki zvaničnici, Zawahiri je bio na balkonu svoje sigurne kuće kada je dron ispalio dva projektila na njega.

Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema”, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Ko je bio ubijeni Zawahiri?

Nakon ubistva vođe al-Qaide, Biden poručio: 'Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste'

Nakon ubistva vođe al-Qaide, Biden poručio: 'Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste'

Ayman al-Zawahiri je bio Al Kaidin vođa te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskom istoku. Egipćanin Zawahiri je bio drugi i posljednji emir Egipatskog islamskog džihada, često je nazivan i desnom rukom Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisuju ga kao pravi mozak Al-Qaede.

Zawahiri, egipatski hirurg za čiju je “glavu” SAD nudio 25 miliona dolara, pomogao je koordinirati napade 11. septembra 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3.000 ljudi. Američki su obavještajci s velikom pouzdanošću utvrdili da je ubijeni muškarac bio Zawahiri, rekao je novinarima viši zvaničnik administracije. Nije bilo drugih žrtava. Posljednjih godina nekoliko se puta šuškalo o Zawahirijevoj smrti, a dugo se govorilo da je bio lošeg zdravlja, piše CNN.

Rođen 1951., Zawahiri je odrastao u bogatoj četvrti Kaira u Egiptu, kao sin istaknutog ljekara i unuk poznatih naučnika. Njegov djed, Rabia'a ​​​​al-Zawahiri, bio je imam na Univerzitetu al-Azhar u Kairu. Njegov pradaidža, Abdel Rahman Azzam, bio je prvi sekretar Arapske lige.

Zawahiri je bio zatvoren zbog svoje umiješanosti u atentat na egipatskog predsjednika Anwara Sadata 1981. godine. U to vrijeme Zawahiri, mladi ljekar, već je bio predani terorist koji je godinama kovao urotu da svrgne egipatsku vladu.

Specijalac koji je ubio Bin Ladena o Putinu: "Nasilnika iz školskog dvorišta treba..."

Specijalac koji je ubio Bin Ladena o Putinu: "Nasilnika iz školskog dvorišta treba..."

Kakav je bio njegov odnos s Osamom bin Ladenom?

Zawahiri je napustio Egipat 1985. godine i otišao u Peshawar u Pakistanu, gdje je radio kao hirurg liječeći borce koji su bili angažovani sa sovjetskim trupama u Afganistanu. Tamo je Zawahiri upoznao Osamu bin Ladena, istaknutog vođu mudžahedina koji se također pridružio borbi u Afganistanu.

Zbližili su se povezani činjenicom da su obojica afganistanski Arapi. Nakon ponovnog ujedinjenja u Afganistanu, Bin Laden i Zawahiri pojavili su se zajedno početkom 1998. najavljujući formiranje Svjetskog islamskog fronta za džihad protiv Židova i križara, formalno spajajući Egipatski islamski džihad i Al-Qaedu. U jednom je trenutku Zawahiri bio bin Ladenov lični ljekar.

Kada je Zawahiri počeo voditi Al-Qaedu?

Zawahiri je postao vođa Al-Qaede nakon što su američke snage ubile Bin Ladena 2011. godine. Bio je stalno u pokretu nakon što je započela invazija na Afganistan pod vodstvom SAD-a nakon napada 11. septembra. U jednom je trenutku za dlaku izbjegao američki napad na krševito, planinsko područje Tora Bora u Afganistanu, napad u kojem su mu poginuli žena i djeca.

Zawahiri nije bio harizmatičan vođa poput Bin Ladena, smatra CNN-ov analitičar za nacionalnu sigurnost Peter Bergen, piše N1.

“Nije se pokazao kao vrlo kompetentan vođa Al-Qaede, ali razlog zašto mislim da je ubijen u Afganistanu tokom vikenda je taj što je počeo preuzimati puno više rizika. Dakle, postajao je sve istaknutiji. I, mislim, čini mi se da je to mogao biti razlog zašto je otkriven”, kazao je Bergen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije