Ključno glasanje za zaštitu pristupa abortusu nije prošlo u Senatu SAD

0
Radiosarajevo.ba
Ključno glasanje za zaštitu pristupa abortusu nije prošlo u Senatu SAD
Foto: EPA / Ključno glasanje za zaštitu pristupa abortusu nije prošlo u Senatu SAD

Ključno glasanje o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti žena, prijedlogu zakona koji predvode demokrate i koji ima za cilj očuvanje pristupa abortusu u cijeloj zemlji, nije uspjelo u Senatu Sjedinjenih Država.

Glasanje dolazi u trenutku kada bi Vrhovni sud SAD mogao poništiti jednu značajnu presudu 1973. godine, kao što ukazuje nacrt mišljenja koji je procurio.

Konačni rezultat bio je 49 prema 51, a umjereni demokrata, senator Joe Manchin iz Zapadne Virginije, pridružio se republikancima kako bi glasali protiv te mjere i spriječili je da napreduje i tako prevagnuo glasanje.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Neuspjeh prijedloga zakona bio je očekivan zbog otpora GOP-a(Republikanske stranke), ali ishod glasanja ipak naglašava kako su demokrate ozbiljno ograničene u onome što mogu postići svojom tijesnom većinom u Senatu.

U isto vrijeme, stranka se suočava sa ogromnim pritiskom da preduzme mjere u pogledu prava na pobačaj zbog straha da će Roe protiv Wadea uskoro biti smijenjen.

Održavanje neizvijesnosti glasanja pružilo je priliku demokratama da ukažu na to pitanje i kritikuju otpor republikanaca usvajanju zakona.

Predsjednik Joe Biden se obrušio na republikance u Senatu nakon neuspjelog glasanja u Senatu.

"Republikanci su u Senatu još jednom blokirali usvajanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti žena, zakona koji afirmativno štiti pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti", rekao je Biden u saopćenju.

"Ustavna prava žena su pod napadom i to bez presedana. To je u suprotnosti sa voljom većine američkog naroda."

Glasanje je također naglasilo podjelu oko spornog pitanja među demokratama. Manchin je rekao za CNN prije glasanja u srijedu da njihov odgovor biti "ne" na demokratskom prijedlogu zakona, tvrdeći da je previše "širok".

Naznačio je da bi podržao kodifikaciju Roe protiv Wadea, ali je rekao da ovaj zakon ide predaleko. Umjereni demokrata, koji predstavlja crvenu državu Zapadnu Virginiju i ranije je sebe opisao kao "nekoga ko je za život", a također je glasao sa republikancima protiv zakona kada je došao pred Senat u februaru.

Senat je preuzeo verziju Zakona o zdravstvenoj zaštiti žena koju je sponzorisao demokratski senator Richard Blumenthal iz Connecticuta. Nacrt zakona bi kodificirao pravo na pristup abortusu u savezni zakon i garantirao pravo zdravstvenih radnika da obavljaju usluge abortusa.

Verzija zakona koju je usvojio Dom nije uspjela proći u Senatu ranije ove godine usred protivljenja GOP-a.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer nazvao je glasanje za jednog od "najvažnijih" senatora, "ne samo na ovoj sjednici, već i u ovom vijeku".

"Ovo nije apstraktna vježba, ona je stvarna i hitna koliko god je potrebno", rekao je Schumer na konferenciji za novinare u petak.

Lider manjine u Senatu, Mitch McConnell, osudio je demokrate zbog prisiljavanja na glasanje, tvrdeći da bi "to narušilo prava na savjest i vjerske slobode Amerikanaca".

"To bi poništilo skromne i izuzetno popularne zaštitne mjere kao što su periodi čekanja, zakoni o informiranom pristanku i možda čak i obavještenje roditelja", rekao je McConnell o zakonu demokrata u komentarima u Senatu u ponedjeljak.

Susan Collins i Lisa Murkowski, rijetke republikanske pristalice prava na abortus, uvele su vlastito zakonodavstvo kako bi kodificirale prava koja je Roe ustanovio u saveznom zakonu.

Obje su glasale protiv Zakona o zdravstvenoj zaštiti žena u februaru i ponovo su glasale protiv na glasanju u srijedu. Collins je kritikovao demokratski prijedlog zakona u izjavi uoči glasanja.

Republikanac iz Mainea rekao je da prijedlog zakona "izričito stavlja van snage Zakon o vraćanju vjerske slobode u vezi s abortusom i zamjenjuje druge dugogodišnje, dvostranačke zakone o savjesti".

Upitan na konferenciji za novinare u petak zašto umjesto toga neće iznijeti prijedlog zakona Collinsa i Murkowskog, koji bi mogao dobiti dvostranačku podršku, Schumer je rekao: "Ne želimo kompromitirati nešto tako vitalno kao što je ovo."

Ranije ove sedmice, nekoliko grupa za prava na abortus napisalo je pismo u kojem se oštro protivi prijedlogu zakona Murkowskog i Collinsa, tvrdeći da on "ne bi zaštitio pravo na abortus ako se Roeov zakon protiv Wadea poništi".

Demokrate su žestoko reagovale kao odgovor na nedavno procurjeli nacrt mišljenja Vrhovnog suda u kojem se otkrivaju planovi za borbu protiv Roea protiv Wadea nakon skoro pet decenija.

Republikanci su, uprkos mnogim protivnicima prava na abortus, svoj odgovor usmjerili na bombaško curenje mišljenja Vrhovnog suda, tvrdeći da samo curenje predstavlja značajnu prijetnju nezavisnosti pravosuđa i slobodi od vanjskog uplitanja.

Iako se očekivalo da će glasanje u Senatu u srijedu propasti, mnogi demokrati i dalje tvrde da se politički pejzaž promijenio sada kada je postalo očigledno da bi Roe protiv Wadea uskoro mogao biti smijenjen i da je imperativ staviti zakonodavce na zapisnik o problemu.

"Smatram da je glasanje neophodno", rekao je poslanik Cori Bush, demokrata iz Missourija.

Prije početka glasanja, oko dvadesetak članova Predstavničkog doma okupilo se ispred Predstavničkog doma odakle su uzvikivali parolu "moje tijelo, moja odluka" čime su poslali snažnu poruku, prenosi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije