Island / Kitolovci ubili plavog kita: Vrstu koja nije ubijena više od 50 godina

12. 07. 2018. u 13:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 147

Kitolovci su optuženi da su ubili rijetkog plavog kita. Ova vrsta kita nije ubijena harpunom više od 50 godina.

Islandski kitolovci su ubili ugroženu vrstu plavog kita. Prema pisanjima medija, ubijen je, isjeckan i pripremljen kao delikatesa u Japanu, piše Daily Mail.

Fotografije ovog ogromnog sisavca koji može narasti i do 33 metra, postavila je jedna ogorčena grupa zaštitnika životinja, tvrdeći da su kita ubili kitolovci iz kompanije Kristjána Loftssona. Prema njihovim navodima, kit je dovezen zavezan za brod Hvalur 8 prošlog vikenda, potom su članovi posade pošli da poziraju sa lešinom kita.

Plavi kit se suočavao sa izumiranjem prošlog stoljeća, a sada ih ima između 10 i 25 hiljada. Nijedan nije ubijen više od 50 godina.

Aktivisti za zaštitu životinja tvrde da su meso, koža i kosti pomiješani sa kitovima drugih vrsta i da je sada teško utvrditi inspekciji da je ubijen plavi kit. Također navode da su meso vjerovatno prodali Japanu gdje su kitovi delikatesa u restoranima.

Ubijanje plavih kitova je ilegalno bilo gdje u svijetu. Pomorski naučnik Mark Simmonds vjeruje da je to mladi plavi kit ili rijetki plavo-bijeli kit. Iz britanske organizacije koja se bavi pomorskim nadgledanjem, naređeno je da se uzmu DNK uzorci s broda Hvalur 8 s namjerom dokazivanja da li je ubijen plavi kit.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA