Kina uvela sankcije za 28 Trumpovih dužnosnika, među njima i Mike Pompeo

0
Radiosarajevo.ba
Kina uvela sankcije za 28 Trumpovih dužnosnika, među njima i Mike Pompeo
Foto: Xinhua / Mike Pompeo

KIineska vlada najavila je sankcije protiv sad već bivšeg državnog sekretara Mikea Pompea i 27 drugih visokih dužnosnika iz administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše CNN. 

Optužuju ih za predrasude i mržnju prema Kini

Nakon što je novi američki predsjednik Joe Biden položio zakletvu, kinesko ministarstvo vanjskih poslova navelo je kako su bivši dužnosnici Trumpove administracije bili "protukineski političari" koji su potkopavali odnos između SAD i Kine. 

"Oni su planirali, promovirali i izveli niz ludih poteza kojima su se ozbiljno umiješali u kineske unutarnje poslove, potkopali kineske interese, vrijeđali kineski narod i ozbiljno narušili kinesko-američke odnose", navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova Kine. 

Kineski potez naglašava neskladan i često neprijateljski odnos između Washingtona i Pekinga za vrijeme Trumpovog mandata. 

Neki od dužnosnika koje su navele kineske vlasti su Peter Navarro, Robert O'Brien, Matt Pottinger, Alex Azar, Kelly Craft, Steve Bannon i John Bolton

Za dužnosnike i članove njihovih užih porodica zabranit će se ulazak u kontinentalnu Kinu, Hong Kong i Makao.

Osim toga, kompanijama i institucijama povezanim s navedenima bit će zabranjeno poslovanje s Kinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije