Biden već donio 17 odluka, poništio niz Trumpovih poteza

10
Radiosarajevo.ba
Biden već donio 17 odluka, poništio niz Trumpovih poteza
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Joe Biden je danas potpisao niz uredbi, tačnije njih 17 i odmah krenuo u poništavanje nekih odluka Donalda Trumpa.

Kako je potvrdio novinarima u Ovalnom uredu, jedna od prvih uredbi koju je potpisao bila je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u pariškom klimatskom sporazumu.

Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donio je uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Trump uvijek odbijao učiniti.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja, uglavnom s muslimanskom većinom.

Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost 2017. godine, piše index.hr.

Biden će potpisati i zaustavljanje izgradnje zida na granici SAD-a i Meksika, projekta na koji je njegov prethodnik bio iznimno ponosan.

Među odlukama je i ukidanje dozvole za gradnju naftovoda Keystone XL, uspostavljanje koordinatora za odgovor na pandemiju koronavirusa i zaustavljanje povlačenja SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Na ekonomskom planu Joe Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe, povezane s pandemijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije