Kina: Ruganje žrtvama koronavirusa u Indiji

1
Radiosarajevo.ba
Kina: Ruganje žrtvama koronavirusa u Indiji
FOTO: Screenshot / Weibo

Objava na kineskoj društvenoj mreži Weibo izazvala je zgržavanje zbog ismijavanja Indije koja je pogođena teškom zdravstvenom krizom zbog pandemije koronavirusa.

Na društvenoj mreži Weibo objavljena je fotografija na kojoj se s jedne strane prikazuje lansiranje rakete u svemir, a s druge strane prikazuje kremiranje preminulih od COVID-19. Tekst uz fotografiju glasio je: ''Paljenje vatre u Kini vs paljenje vatre u Indiji'', piše BBC.

Objava povezana s Komunističkom strankom Kine u međuvremenu je izbrisana. Navodno je objavljena sa službenog korisničkog računa koji se dovodi u vezu s kineskom agencijom za provođenje zakona (Communist Party's Central Political and Legal Affairs Commission).

Korisnici koji su komentarisali objavu nazvali su je ''neprimjerenom'' te su rekli da bi Kina ''trebala suosjećati s Indijom''.

S 368.147 novih slučajeva u protekla 24 sata, ukupno je 19,93 miliona zaraženih, a ukupni broj umrlih od COVID-19 iznosi 218.959, prema podacima ministarstva zdravstva.

Indija - undefined

Foto: EPA-EFE: Indija

Zdravstveni stručnjaci kažu da stvarni broj širom zemlje od 1,35 milijardu ljudi može biti do 10 puta veći od službenih podataka. Bolnice su ispunile svoje kapacitete, nestašica je medicinskog kisika, mrtvačnice i krematoriji su preplavljeni zbog golemog porasta zaraženih.

Iako je najveći svjetski proizvođač vakcina, Indija nema dovoljno za sebe - što narušava plan proširivanja vakcinisanja nakon subote. Prvom dozom cijepljeno je samo samo oko 9 posto od 1,4 milijarde ljudi.

Indija se bori povećati kapacitet više od 80 miliona doza mjesečno zbog nedostatka sirovina i požara na Institutu za serum koji proizvodi vakcinu AstraZeneca. Međunarodna pomoć pristiže u Indiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije