COVID-19 / Kina pojačala zabrane u Hubeiju: Objavljeni i strašni snimci iz liftova

16. 02. 2020. u 19:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 68

Zaraženih: 69.270
Umrlih: 1.670
Oporavljenih: 9.871

Kina je odlučila pooštriti ograničenja za kretanje civila u provinciji Hubei, čiji je glavni grad Wuhan, centar epidemije novog soja koronavirusa COVID-19.

Šezdeset miliona ljudi, koliko ih živi u provinciji, ne smije izaći iz doma osim ako nije u pitanju hitni slučaj. Upotreba privatnih automobila u potpunosti je zabranjena.  

Podsjetimo, smrtonosni virus COVID-19 je neobični, novi soj koronavirusa, koji uzrokuje akutnu respiratornu bolest. Skraćenica znači sljedeće: CO znači "korona", VI "virus", a D "desease", što na engleskom jeziku znači bolest. Broj 19 označava godinu pojavljivanja virusa (2019.)

Ljudi u Wuhanu moraju ostati doma, a svaka tri dana, jedna osoba može izaći iz kuće kako bi kupili hranu i neophodne stvari. U zgradama i kompleksima, samo će jedan ulaz biti otvoren, a na njemu će biti naoružani čuvari kako bi se osiguralo da niko ne smije ući ni izaći. 

Sve radnje će biti zatvorene, osim apoteke, hoteli i supermarketi.

Istovremeno je Peking odlučio da će svi, koji ulaze u grad, morati provesti 14 dana u karantinu ili će biti uhapšeni. Kineska centralna banka počela je dezinficirati i novčanice, kako bi se spriječilo širenje virusa COVID-19. 

Dodajmo i da su se na društvenim mrežama pojavili uznemirujući snimci osoba koje navodno namjerno šire zarazuReuters je javio da stariji čovjek (treći snimak) navodno nije obolio, već je to radio samo iz šale........

 

KOMENTARI (1)