Kina odobrila hitnu upotrebu vakcine Sinovac za djecu i adolescente

0
Radiosarajevo.ba
Kina odobrila hitnu upotrebu vakcine Sinovac za djecu i adolescente
FOTO: EPA / Borba protiv pandemije

Kina je odobrila hitnu upotrebu vakcine Sinovac protiv Covida-19 kod djece i mladih u dobi između tri i 17 godina, rekao je predsjedavajući kompanije Sinovac Biotech, Yin Weidong.

Kineska akcija masovne vakcinacije u kojoj je od 3. juna podijeljeno 723,5 miliona doza, trenutno je dozvoljena samo za osobe starije od 18 godina, piše CNBC.

Kada će Sinovac biti ponuđen mlađim grupama stanovništva, zavisi od zdravstvenih vlasti koje formuliraju kineske strategije vakcinacije, rekao je Yin za državnu televiziju.

Osim toga, istakao je da maloljetnici imaju niži prioritet za vakcine protiv koronavirusa u poređenju sa starijim osobama koje se suočavaju s većim rizikom od ozbiljnih simptoma nakon zaraze.

Preliminarni rezultati kliničkih ispitivanja I i II faze pokazali su da vakcina može potaknuti imunološki odgovor kod učesnika starih od tri do 17 godina, a većina nuspojava bila je blaga.

Državni proizvođač lijekova Sinopharm, koji ima dvije injekcije koje koriste slične tehnologije kao i Sinovac, također priprema podatke za odobrenje imunizacije mladih. Vakcina kompanije CanSino Biologics, koja je usvojila drugu tehniku, ušla je u II fazu ispitivanja u kojoj su učestvovali djeca i mladi u dobi između 6 i 17 godina.

Sinovac je također završio kliničko ispitivanje II faze u kojem su učesnici ubrizgane treće doze za dopunu nakon dobivanja dvije redovne injekcije. Učesnici su primijetili deset puta veći porast nivoa antitijela u poređenju sa stanjem u prvih sedam dana i 20 puta veći za pola mjeseca, rekao je Yin.

Međutim, upozorio je da Sinovac još uvijek mora dovršiti dugoročno promatranje trajanja antitijela prije nego što može dati preporuke vlastima kada treba dati treću dozu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije