Nakon laboratorijske kontrole: U BiH odobrena upotreba kineske vakcine Sinovac

0
AA
Nakon laboratorijske kontrole: U BiH odobrena upotreba kineske vakcine Sinovac
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine odobrila je upotrebu kineske Sinovac vakcine protiv koronavirusa, objavljeno je u dopunjenom izdanju priručnika o aktuelnostima u vezi sa vakcinama dostupnim za imunizaciju stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranije je u sklopu donacije Turske u BiH stigla ta vakcina, a nakon kontrole kvaliteta, izdat je nalaz koji je potvrđeno da ispitivani uzorak vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu, čime je ta serija vakcine puštena u primjenu.

U dopunjenom izdanju su podsjetili da su u BiH odobrene i vakcine Pfizer/BioNTech, ruska Sputnik V i AstraZeneca.

Agencija za lijekove, kao regulatorno tijelo za oblast lijekova i medicinskih sredstava objavila je priručnik u kome je objašnjeno šta je COVID-19, koje su osnovne karakteristike dostupnih vakcina, te kakve su njihove kontraindikacije i upozorenja o njima.

Navedeno je i da mjesta na kojima se vrši vakcinacija moraju biti opremljena anti-šok terapijom. Na dan vakcinisanja, pacijenta mora pregledati ljekari gdje je obavezan opšti pregled i mjerenje tjelesne temperature. Ukoliko temperatura prelazi 37 stepeni, vakcinacija se ne vrši.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije