Kina: Muškarac preminuo nakon što se zarazio rijetkim majmunskim virusom

0
Radiosarajevo.ba
Kina: Muškarac preminuo nakon što se zarazio rijetkim majmunskim virusom
Foto: Futurism / Ilustracija

Veterinar u Kini preminuo je u maju nakon što je zaražen izuzetno rijetkim virusom nazvanim "majmunski virus B", što je prvi dokumentirani slučaj u historiji zemlje.

Majmunski virus B, poznat i kao herpes B, gotovo nikad ne prelazi na ljude.

Ali, kad se dogodi, piše The Washington Post, slučajevi obično rezultiraju smrću.

Oko 80 posto neliječenih pacijenata umrijet će od komplikacija jer virus napada centralni nervni sistem, što može rezultirati oticanjem mozga.

Ipak, kažu da su šanse za izbijanje epidemije ove virusne bolesti blizu nule.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zna samo za jedan slučaj da je virus prešao s jednog čovjeka na drugog.

To znači da iako je nedavni slučaj Majmuna B i, vjerojatno, pandemija koronavirusa posljedica životinjskog virusa koji je preskočio ljudskog domaćina, krajnje je malo vjerojatno da će virus Majmuna B ikad izazvati izbijanje kod ljudi.

Dekan na američkom fakultetu veterine u Hong Kongu Nikolaus Osterrieder napominje kako se virus jako dobro prilagodio makao majmunima, ali on misli da je malo vjerovatno da će mutirati na način da bi se počeo brzo prenositi među ljudima.

Osterrieder ističe kako se nada da će ljudi početi više učiti o tom virusu i poduzimati sve potrebne mjere kako bi se zaštitili, pogotovo u interakciji s majmunima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije